Nu, apele termale de la Băile Felix nu sunt radioactive

Nu, apele termale de la Băile Felix nu sunt radioactive

O înregistrare video virală difuzată pe  Whatsapp și Tiktok  începând din luna iunie 2023 pretinde că apele termale din România, mai ales cele de la Băile Felix, sunt radioactive. În urma verificării s-a dovedit o informație falsă.

Context

Pe 21 iunie 2023, o înregistrare video a fost publicată pe Tiktok. Ea aparține unui presupus medic din județul Neamț, care afirmă că apele termale ale binecunoscutei stațiuni Băile Felix, din vestul României, sunt  radioactive. Totul a plecat de la un mic afiș pe care presupusul medic l-a văzut în iunie la Băile Felix, care limita îmbăierea la 20 de minute. Acesta susține că a verificat informația cu mediul balneolog al stațiunii, care i-ar fi spus textual că apa este radioactivă:

„Printre primele drumuri pe care le-am făcut cu mașina cu nevastă-mea a fost la Felix. E fain la Felix, să înnebunesc. Am ajuns la Felix, m-am cazat, am intrat în apă, am început să înnot… nu știu cum ești tu, îți spun cum sunt eu, eu citesc toate anunțurile care le văd. Eram în apă, apă caldă, termală, fericit, relaxare… Văd un anunț mic într-un colț, cică „ A nu se sta în apă mai mult de 20-30 de minute pe zi. Păi măi tată, zic eu, în gândul meu. Eu bat 481 de kilometri dus, 481 de kilometri întors, din Piatra Neamț, după care mai dau și 50 de ron, acum zece ani, ca să stau 20-30 de minute ? Apoi să o creadă Mutu ! Eu stau toată ziua. Ies frumos din apă, supărat, mă duc și îl caut pe doctorul sanatoriului. Îl găsesc. Doctore, care e faza cu anunțul ăla ? Îl umflă râsul. Domnule, și eu sunt doctor, care este faza cu anunțul ăla ? „Domnule doctor, în cazul asta matale nu ai știut că apa asta este radioactivă ?” Era să pice cerul pe mine. Nu ! Păi cică află. Și atunci îl întreb eu, de ce nu scrie acolo, atenție, apă radioactivă ? „He, păi crezi că ar mai sta vreunul în apă ?” Și zice „nu am terminat. Ține minte cât trăiești. Toate apele termale sunt radioactive. Cea mai radioactivă apă din România se numește Felix, doi Herculane, trei Călimănești Căciulata, patru, Balotești, lângă București Therme. Nu faci baie în apă termală”.

Această înregistrare video a fost distribuită de 134 de ori și are 117 like-uri pe Tiktok, dar ea a circulat masiv și pe Whatsapp.

Verificare

Băile Felix este cea mai mare stațiune  balneară în regim permanent din România.  Este parte a comunei Sînmartin din județul Bihor,  aflată la mai puțin de  10 km de municipiul Oradea și la 20 km de Vama Borș.  Situată în câmpia Crișurilor, la o altitudine de aproximativ 150 m, stațiunea are un climat continental moderat de șes.

Descoperirea izvoarelor termale este disputată de specialiști, ea ar fi avut loc în jurul anului 1000, sau al anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700.

Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al mănăstirii din Sînmartin. Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix”.

Pe site-ul stațiunii, sunt menționate afecțiunile și bolile tratate cu ape minerale, precum și contraindicațiile:

Afectiuni si boli tratate cu apele termale
Efectele benefice ale apelor termale din sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni:
– Afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta)
– Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza)
– Afectiuni reumatismale abarticulare
– Afectiuni post-traumatice
– Afectiuni neurologice periferice
– Afectiuni neurologice centrale
– Afectiuni ginecologice
– Afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).

 

Contraindicatii pentru apele termale
Efectele benefice oferite de apele termale pentru anumite afectiuni pot fi daunatoare si contraindicate pentru alte afectiuni. Aceste afectiuni sunt:
– Boli infecto-contagioase
– Boli venerice
– Tumori maligne
– Hemoragii
– Boli psihice

 

Toate apele geotermale au o anumită radioactivitate pe care o dau stronțiul și radiul, motiv pentru care procesul unei singure îmbăieri trebuie să fie limitat la 15-20 de minute. Cu pauze se poate ajunge la 2-3 ore. Radiul și stronțiul sunt în concentrație mică, au efect slab chimioterapic, dar nu se poate trage concluzia că apele nu sunt benefice. Ele sunt utile pentru atenuarea multor afecțiuni, cum ar fi refacerea ligamentelor – mai informează site-ul citat.

Într-un interviu în exclusivitate acordat RADOR, Gheorghe Moraru, unul dintre cei mai importanți specialist în recuperare medicală, cu o vechime în domeniu de peste 43 de ani, a infirmat pericolul pe care l-ar reprezenta apele termale de la Felix :

„Această știre este difuzată în mod organizat și părerea mea este că pleaca din afară. Este o concurență foarte mare internă și externă. Este o știre falsă. Eu, ca medic, lucrez la Băile Felix de 43 de ani. Am consultat în jur de 120.000 pacienți din țară și din străinătate. Am pacienți pe care ii urmăresc de zeci de ani. Nu am avut nici un caz în care să mi se amintească că ar fi avut complicații din cauza tratamentului la băi. De asemenea, îi avem și pe localnici. Mama unei asistente a trăit 101 ani. Și toată viața a băut din sonda Balint, cea mai cunoscută de la Felix. Și a trăit fără probleme. Avem pacienți care vin de ani de zile, avem personalul medical din localitate și din jur, oameni care vin săptămână de săptămână, chiar cu copii mici, fără probleme”.

El a mai adăugat : ”Îmbăierile trebuie să fie de 15-20 de minute pe sesiune și nu mai mult de două ore pe zi.  Cardiacii și cei cu probleme renale trebuie să reducă timpul de îmbăiere, dar nu au contraindicații. La copiii mici  am o rezervă din cauza termalității. De fapt, timpul și temperatura sunt problematice și nu radioactivitatea”.

Întrebat despre radioactivitatea apei, specialistul a mai precizat : „Temperatura apei este benefică, de 36-37, și toate microelementele intră în organism. Apa nu este radioactivă. Noi ne-am bucura daca radioactivitatea ar fi mai mare decât este pentru ca ar merge în tratamentele pentru polineuropatii.

Vă dau și date de ultimă oră. Ca o apă să fie radioactivă  trebuie să aibă 50 de unitati pe litru. Studiile care au fost făcute înainte de 1989 la Felix arătau 18-20 unitati pe litru, jumătate din doza minimă. Conțin radioactivitate, dar nu intră în categoria apelor radioactive. Tot așa cum aerul, apa, alimentele au o anumita radioactivitate naturală. Și un telefon mobil ținut la ureche sau sub pernă are o radioactivitate mai mare decât apa de la Felix. (…)

Apele termale din România nu sunt ape radioactive. Lucrăm sub oblăduirea Ministerului Sănătății. Exista un Institut de profil și suntem singurii medici din lume formați în acest sens.”

Verdict

Apele termale de la Băile Felix sunt cunoscute  din Evul Mediu. Acțiunea lor binefăcătoare este bazată pe conținutul  slab de stronțiu și radiu. Ca urmare, alegația potrivit căreia apele sunt radioactive și un pericol pentru sănătate este falsă.