Nu, „Tratatul pandemic” al OMS nu va duce la o „dictatură sanitară mondială”

Pe măsură ce se apropie a 77-a Adunare Mondială a Sănătăţii, programată să aibă loc în mai 2024, sunt recirculate o serie de narative privind riscul unei dictaturi sanitare instaurate de OMS, prin Tratatul Global privind pandemiile, care ar urma să fie adoptat la această reuniune. Dar statele membre vor fi cele în măsură să decidă dacă și ce mecanisme de conformitate vor fi incluse în acest acord privind pregătirea și răspunsul la o nouă pandemie, prin urmare, zvonurile privind o dictatură globală a OMS sunt false.

CONTEXT

Din noiembrie 2020 încoace, de când președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat propunerea referitoare la un tratat internațional privind pandemiile, cu ocazia Forumului pentru pace de la Paris, au apărut numeroase articole şi postări pe reţelele sociale care alarmează lumea în legătură cu riscul unei „dictaturi sanitare” care ar putea fi impusă de OMS.

„OMS ar putea căpăta puteri sporite pentru a impune un lockdown în Regatul Unit”, titrează cotidianul britanic „The Telegraph” în numărul său din 25 mai 2023. În articol se relatează că un grup de parlamentari britanici conservatori au scris o scrisoare către miniștrii Cabinetului de la Londra, în care îşi exprimă îngrijorarea că „statele membre ale OMS ar putea fi obligate să se supună directivelor acestui organism în cazul unor pandemii, inclusiv prin introducerea paşapoartelor de vaccinare, închiderea frontierelor şi impunerea carantinei”.

Captură ecran The Telegraph, 25 mai 2023

Philipp Kruse, un avocat din Elveţia implicat în Inițiativa Cetățenească prin care se cere Parlamentului European să respingă noile Regulamente Sanitare Internaționale modificate și noul Tratat al OMS pentru pandemii, a declarat într-un discurs în Parlamentul European: „OMS va înființa o structură totalitară clasică și vrea să se asigure că importanța Constituțiilor noastre naționale va deveni zero”. „Nu va exista nicio protecție efectivă la nivel național pentru drepturile umane fundamentale”, susţine el.

Discursul apare pe canalul YouTube al Iniţiativei Cetăţeneşti Europene – Trust and Freedom, în data de 14 iulie 2023 şi are peste 20.000 de vizualizări.

Captură ecran a canalului YouTube al Trust and Freedom, 14 iulie 2023

Site-ul românesc ActiveNews reia discursul lui Philipp Kruse, într-un articol publicat pe 19 februarie 2024

Şi televiziunea românească Transilvania TV publică pe site-ul ei în 16 ianuarie 2024 un material cu titlul „Lovitura Sanitară a OMS-ului – Tratatul Pandemic care pregătește terenul pentru o dictatură medicală”, în care reia aceleaşi idei: „Avem mai degrabă de-a face cu o adevărată lovitură sanitară pe care acum trebuie să o contracarăm cu orice mijloace. Asta până când mai avem timp, ținând cont că ‘stăpânii universului’ vorbesc deja deschis despre ‘următoarele pandemii’, căutând să extindă puterile OMS. Pe lângă rugăciuni, ar fi cazul să ne organizăm împotriva riscului de a ne confrunta cu o adevărată dictatură globală sanitară, care ar priva națiunile de suveranitatea lor în domeniul sănătății”.

Pe Internet circulă şi o petiţie online, iniţiată de Carmen Oţelea, care a adunat peste 3000 de semnături şi care cere „retragerea României din OMS”. În textul petiţiei se susţine că „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit un organism internaţional care impune despotic politici de sănătate şi mai ales de vaccinare în ţările asociate OMS” şi că „atitudinea OMS ameninţă suveranitatea naţională”.

VERIFICARE

Pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății este explicată pe larg strategia de prevenţie, pregătire şi răspuns în caz de pandemie. „Statele membre ale OMS au convenit asupra unui proces global de elaborare și negociere a unei convenții, acord sau alt instrument internațional, conform Constituției Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a consolida prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemie”, se arată în textul publicat pe site-ul OMS.

„Având în vedere impactul pandemiei de COVID-19, cele 194 de state membre ale OMS au stabilit un proces pentru a elabora și negocia o nouă convenție, acord sau alt instrument internațional privind pregătirea și răspunsul la pandemie. Acest lucru a fost determinat de necesitatea de a ne asigura că comunitățile, guvernele și toate sectoarele societății – la nivel naţional şi global – sunt mai bine pregătite și protejate pentru a preveni și a răspunde viitoarelor pandemii. Pierderea mare de vieți omenești, perturbarea gospodăriilor și a societății în general și impactul asupra dezvoltării se numără printre factorii citați de guverne pentru a susține necesitatea unei acțiuni de durată pentru a preveni repetarea unor astfel de crize”.

„În centrul acordului propus se află necesitatea de a asigura echitatea atât în ceea ce privește accesul la instrumentele necesare pentru prevenirea pandemiilor (inclusiv tehnologii precum vaccinuri, echipamente de protecție personală, informații și expertiză), cât și accesul la asistență medicală pentru toți oamenii”.

„Adunarea Mondială a Sănătății a mandatat INB (Organismul Interguvernamental de Negociere) să își prezinte rezultatul final celei de-a 77-a Adunare Mondială a Sănătății în mai 2024”.

„Ca și în cazul tuturor instrumentelor internaționale, orice nou acord, dacă și atunci când este convenit de statele membre, ar fi stabilit de către guvernele înseși, care ar lua orice măsură ținând cont de propriile legi și reglementări naționale”, se explică în text. De asemenea, „statele membre vor decide condițiile acordului, inclusiv dacă vreuna dintre dispozițiile acestuia va fi obligatorie din punct de vedere juridic pentru statele membre, din punct de vedere al dreptului internațional”. În plus, „statele membre vor fi cele în măsură să decidă dacă și ce mecanisme de conformitate vor fi incluse în noul acord privind pregătirea și răspunsul la o nouă pandemie”.

Captură ecran a site-ului OMS, 28 iunie 2023

CONCLUZIE

Statele membre ale OMS lucrează împreună la elaborarea unui nou instrument global care urmăreşte să protejeze mai bine oamenii, comunităţile şi statele împotriva unor viitoare pandemii. Tratatul Global privind pandemiile reprezintă un instrument de prevenţie şi răspuns şi nu unul de control al statelor membre şi nu are ca scop instaurarea unei „dictaturi sanitare”. De altfel, este specificat clar faptul că statele membre decid condiţiile acordului. OMS nu poate impune decizii statelor membre, doar recomandări. Prin urmare, afirmaţiile conform cărora OMS plănuieşte o „dictatură sanitară” sunt false.