Nu, nici ONU şi nici OMS nu vor să impună statelor desfiinţarea agriculturii tradiţionale

Reţelele sociale au fost inundate în ultima perioadă de teorii generatoare de panică potrivit cărora organizaţii internaţionale precum ONU şi OMS ar intenţiona desfiinţarea în viitorul apropiat a agriculturii tradiţionale. Dar Agenda 2030 a ONU are ca obiectiv clar eradicarea foametei globale, iar directorul general al OMS a recomandat doar un mod de alimentatie mai sanatos, prin urmare, aceste zvonuri sunt false.

CONTEXT

Diverse site-uri şi canale de televiziune identificate ca fiind conspiraţioniste, plus reţelele sociale, au preluat afirmaţii ale directorului general al OMS făcute la Consiliul Nordic de Miniştri din decembrie 2023 şi elemente scoase din context ale Agendei 2030 a ONU, oferindu-le propria interpretare, potrivit căreia Organizaţia Mondială a Sănătăţii vizează interzicerea modului tradiţional de a face agricultură şi chiar interzicerea consumului de carne, un scop similar fiind atribuit şi Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin planul său de dezvoltare durabilă numit Agenda 2030.

Încă din 17 ianuarie 2024, site-ul românesc Active News face referire la declaraţiile directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, fără a preciza în articol în ce context au fost făcute, cu următorul comentariu: „Dr. Tedros ne spune să încetăm să mai mâncăm carne și să eliminăm agricultura tradițională”. (…) „Conștienți ori nu, acești zeloți ai climei vor cauza foamete globală. (…) Foametea și reducerea produselor alimentare vor duce inevitabil la moartea a milioane de ființe umane. Va fi o foamete similară cu cea din anii ’30, artificial făcută de Stalin, care a rezultat în moartea a milioane de ucraineni”.

Este furnizat doar un link către site-ul american The Gateway Pundit. Acolo apare o înregistrare video cu directorul OMS, care este identică cu cea de pe canalul de youtube al OMS, iar afirmaţiile sale sunt scoase din context.

Captura ecran ActiveNews, articol din 17 ianuarie 2024

O postare Facebook din 30 ianuarie 2024 a utilizatorului Emanuel Iscru, cu peste 200 de vizualizări, distribuie o înregistrare video a portalului informaţional din Elveţia Klagemauer.TV din 27 ianuarie 2024, intitulată „Hrana ca armă”, care vizează Agenda 2030 a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Pornind de la protestele fermierilor europeni, printre ideile vehiculate în video-ul respectiv enumerăm: hrana este o formă de control a populaţiei, alimentele vor fi contaminate cu ARN mesager, accesul la apă ar putea fi restricţionat.

„Adevărul este că: ONU, OMS şi WEF (Forumul Economic Mondial – n.n.) au declarat război agriculturilor şi alimentelor tradiţionale”, se afirmă în video. „Cu vaccinurile ARNm pentru animale, cu sporii modificaţi genetic pentru a optimiza lanţurile de aprovizionare globale şi cu plăţile CBDC pentru apă, lupta pentru supravieţuire atinge un nou nivel”.

Captura ecran Klagemauer TV, 27 ianuarie 2024

„Dacă agricultura tradițională urmează să fie desființată, alimentele contaminate cu ARNm, animalele vaccinate cu vaccinuri cu ARNm, alimentele naturale înlocuite cu cele sintetice și apa legată de plata digitală, atunci aceasta este o declarație de război împotriva umanității prin Agenda 2030!”, comenteaza utilizatorul care a distribuit această înregistrare video.

VERIFICARE

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în mesajul său video pentru evenimentul internaţional COP28 organizat la 11 decembrie 2023 de Consiliul Nordic de Miniştri, Finlanda și OMS, afirmă că sistemele alimentare contribuie la peste 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. “Prin urmare, transformarea sistemelor alimentare este esențială”, a spus el, “prin tranziţia către diete mai sănătoase, diversificate și bazate mai mult pe vegetale”.

(sursa – canalul de Youtube al OMS)

Captura video a canalului YouTube al OMS, 21 decembrie 2023

Este exact declaraţia din înregistrarea video din linkul Active News. Tedros Adhanom Ghebreyesus afirmă:

„Sistemele noastre alimentare dăunează sănătăţii oamenilor şi planetei. Ele contribuie la peste 30% din emisiile de gaze cu efect de seră (…) Transformarea acestor sisteme alimentare este deci esenţială pentru tranziţia către diete mai sănătoase, diversificate și bazate mai mult pe vegetale. Dacă sistemele alimentare ar pune la dispoziţie regimuri alimentare sănătoase pentru toată lumea, am putea salva 8 milioane de vieţi pe an. OMS este dedicată sprijinirii dezvoltării ţărilor şi implementării politicilor de îmbunătătire a regimurilor alimentare şi este dedicată luptei împotriva schimbărilor climatice. Sunt deci foarte mulţumit de faptul că peste 130 de state au semnat Declaraţia COP28 privind clima şi sănătatea. Împreună putem proteja şi promova atât sănătatea oamenilor, cât şi cea a planetei”.

În ceea ce priveşte Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, acest document a fost adoptat de către Adunarea Generală ONU la 25 septembrie 2015 şi a fost semnat de toate statele membre ONU. Agenda 2030 cuprinde 17 obiective de dezvoltare durabilă, reunite informal şi sub denumirea de obiective globale. Acestea sunt, pe scurt: eradicarea sărăciei, eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile, asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării, garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare, egalitatea de gen, apă curată şi sanitaţie, energie curată şi la preţuri accesibile, muncă decentă şi creştere economică, construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării, reducerea inegalităţilor în interiorul ţărilor şi de la o ţară la alta, oraşe şi comunităţi durabile, consum şi producţie responsabile, măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice, conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine, protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, promovarea unor societăți pașnice și incluzive, precum şi parteneriate pentru realizarea acestor obiective.

Captura ecran de pe site-ul ONU

CONCLUZIE

Printre obiectivele Agendei 2030 a ONU se menţionează clar eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile. Nu se face referire nicăieri la interzicerea consumului de carne, desfiinţarea agriculturii sau contaminarea alimentelor. Afirmaţiile directorului general al OMS din înregistrarea video menţionată anterior merg pe aceeaşi idee a unor diete mai sănătoase care „ar putea salva 8 milioane de vieţi pe an”. Mentionam ca ONU si OMS nu pot impune statelor sa ia anumite masuri, ci fac doar recomandari. În concluzie, afirmaţiile referitoare la scopul acestor organizaţii de a desfiinţa agricultura tradiţională şi de a se ajunge la reducerea produselor alimentare şi la foamete globală sunt false.