O istorie a filmului Științifico-fantastic Studiu de caz; Producția filmului „2001:A Space Odyssey”

Autor:Alexandru Eduard  Balaci 

Context

            La începutul anilor 50, călătoria în spațiu căpătase valențe pozitive, având în vedere că, cu 20 de ani înainte, acest lucru era descris ca un vis din viitorul îndepărtat.  În 1957, Uniunea Sovietică a lansat în spațiu un prototip de satelit, intitulat Sputnik 1, care a făcut parte dintr-un program științific pentru studierea undelor radio în spațiul terestru, cu ajutorul sateliților.     La scurtă vreme după lansarea Sputnik, Statele Unite trimit și ei un satelit, fiind vorba despre „Explorer 1” căre a părăsit raza pământului pe 31 iunuarie 1958. Explorarea spațiului a condus omenirea către o nouă eră a descoperirilor științifice. Ulterior, la un an difereță de apariția filmului „2001: A Space Odyssey”, Statele Unite au trimis primul echipaj care a aterizat pe lună, la bordul navei „Apollo 11”.

            Filmul a fost produs după cărțile lui Arthur C. Clarke, în timp ce de regia filmului s-a ocupat  Stanley Kubrick.

Spațiul și industria filmelor

            Industria filmelor științifico-fantastice a fost stimulată de avansul descoperirilor științifice, respectiv călătoriile pe alte planete, astfel că, având în vederea trendurile culturale din societatea americană, călătoria în spațiu a devenit un trend pentru producțiile cinematografice. La capitolul „repere” producția „2001:A Space Odyssey” reprezintă un punct de plecare pentru toate filmele  referitoare la călătoria în spațiu. Filmul este construit pentru a transmite un mesaj clar: „zorii civilizației umane” care sunt reprezentanți de călătoria în spațiu iar ulterior colonizarea altor planete. Acțiunea se petrece în viitorul, în anul 2001, unde un echipaj a fost trimis cu  nava „Discovery” să investigheze planeta Jupiter. Nava este condusă de astronauții Frank Poole și  Dave Bowman, interpretați de  Gary Lockwood și  Keir Dullea.
Mai mult de jumătate din film are scene de la bordul navei, unde astronauții sunt supuși unor provocări care le testează inteligența și reacția la acțiuni. La bordul navei „Discovery” a fost instalat un calculator tip „Hal 9000” în care a fost instalată inteligență umană și posibilitatea de a vorbi. Provocările prin care trec astronauții au fost cauzate de computerul de bord, Hal 9000  care începe să-și dezvolte o conțiință proprie și vrea să ințeleagă natura umană.
În secțiunea finală a filmului Bowman călătorește prin galaxie,prin intermediul unei porți orbitale, construite pentru a face saltul între galaxy mai ușor. În urma acestei călătorii,  Bowman primește titlul de „copil al galaxiei”. O altă scenă emblematică reprezintă jocul de șah între piloți și calculatorul de bord, Hall, care denotă faptul că, în curând, inteligența artificială va deveni realitate.

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/2001-A-Space-Odyssey-film-1968

https://www.nasa.gov/history/explorer-1-overview/

https://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraft/display.action?id=1957-001B

https://www.rador.ro/2022/10/04/sputnik-1-satelitul-artificial-care-a-deschis-portile-universului/