2024. április 4.

Csütörtökön zárul a harmadik alkalommal megrendezett bukaresti napenergia-csúcs

A csúcstalálkozó utolsó napján az energiaszolgáltatók bemutatják innovációikat és megosztják egymással az információkat a termelési képességeik továbbfejlesztése érdekében. Hazánk jelenleg 1500 megawatt villamosenergiát termel a több mint 115 000 fogyasztó által telepített fotovoltaikus elemek révén. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter biztosította a lakosságot afelöl, hogy folytatni fogják a napenergia-termelésbe való beruházások ösztönzését, de a tárolókapacitás javítását is. „A Zöld Ház Programnak utalnia kell a tárolókomponens támogatására is, mivel másképpen csak időszakosan növekszik a zöldenergia-termelésünk és egy adott pillanatban nehéz helyzetbe hozzuk az országos energiarendszert, az elosztókörzetet, de a közlekedést is”, magyarázta Sebastian Burduja. Az Európai Bizottság két vizsgálatot indított a romániai fotovoltaikus napenergia-ágazat külföldi támogatásai miatt. Brüsszeli sajtóközlemény szerint egy rovinari cég által fotovoltaikus park tervezésére, kivitelezésére és üzemeltetésére kiírt pályázat került górcső alá. A projektet részben az európai modernizációs alapból finanszírozzák, és a Bizottság úgy ítélte meg, hogy elegendő jel mutat arra, hogy az ajánlattevők közül kettő olyan külföldi támogatásban részesült, amely torzítja a belső piacot. Az egyik konzorciumot a hongkongi tőzsdén jegyzik, a másik pedig a kínai kormánynak van alárendelve, jegyzi meg az Európai Bizottság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A gyermek-szülő kapcsolat szándékos tönkretétele kiskorúak elleni pszichológiai agressziónak minősül egy törvénytervezet szerint

A gyermek-szülő kapcsolat szándékos tönkretétele kiskorúakkal szembeni pszichológiai agressziónak minősül, egy törvénytervezet szerint, amelyet miután átment a szakbizottságokon, elfogadás végett a képviselőház elé terjesztették, e testület lévén a döntő fórum ezen jogszabály-tervezet esetében. A dokumentum új szabályokat vezet be a gyermekek jogainak védelméről szóló törvénybe, és megállapítja a szülői elidegenítési keresetek joghatásait. A törvénytervezetben a szülői elidegenítés a pszichológiai erőszak azon formája, amellyel az egyik szülő vagy a kiterjesztett családtagok a gyermekben visszafogottságot vagy ellenséges magatartást idéznek elő a másik szülővel szemben. Ha a helyzet beigazolódik, a bíróság a kiskorú érdekében dönhet arról, hogy lakóhelyét és a szülői felelősséget kizárólag az elidegenedett szülő biztosítsa. Azokat a szülőket, akik nem tesznek eleget a bírósági végzésnek, minden megkésett napért a nettó havi jövedelem 10-15 százalékáig, de legalább 300 lejig terjedő pénzbírsággal sújtják, szülői elidegenítés esetén pedig a bírság kétszeresére nő. A tervezet azt is előírja, hogy senki sem akadályozhatja meg a gyermek kapcsolatát nagyszülőkkel, testvérekkel és közeli rokonokkal. Ugyanakkor a szociális segélyszolgálat képviselői kötelesek, hogy a gyermekeket otthonukban látogassák meg és tájékoztassák az illetékes hatóságot a gondozásuk mikéntjéről, illetve ha arra utaló jelek vannak, hogy a családon belül a kiskorúak élete és biztonsága veszélybe kerül. Emellett az új szabályozás előírja azt is, hogy a gyermekek jogainak biztosítása és tiszteletben tartása érdekében a testvéreket kötelezően együtt kell nevelni, mely intézkedést jelenleg csak a nevelőszülők esetében alkalmazzák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A NATO fennállásának 75.évfordulója

A NATO fennállásának 75. évfordulóját Brüsszelben is ünnepélyes keretek között ünnepelik meg. A tervek szerint a szövetség főtitkára és a volt kommunista tagországok, köztük Románia külügyminiszterei is felszólalnak. A NATO-t 12 észak-amerikai és európai ország hozta létre válaszul a Szovjetunió fenyegetéseire a második világháború után. Háromnegyed évszázaddal később a 32 tagú szövetség visszanyerte központi biztonsági szerepét, miután Oroszország Ukrajna elleni inváziója arra késztette a szövetségeseket, hogy Moszkvát ismét komoly fenyegetésnek tekintsék. Jens Stoltemberg főtitkár kijelentette, hogy a transzatlanti kapcsolat fontosabb, mint valaha az egyre veszélyesebb világban. Oroszország azzal vádolta a NATO-t, hogy visszatért a hidegháborús mentalitáshoz és nem találja a helyét a többpólusú világban, amelyet Moszkva szeretne kiépiteni az Egyesült Államok dominanciájának megszüntetésére. Stoltenberg azonban kijelentette, hogy a NATO továbbra is erősödni fog, és a békéért és a biztonságért dolgozik partnereivel együtt szerte a nagyvilágban. A szövetséges külügyminiszterek egyébként ma találkoznak az indo-csendes-óceáni térség, köztük Ausztrália, Japán és Új-Zéland képviselőivel. Szintén ma zajlik a NATO-Ukrajna Tanács, mivel a szövetségesek fontosabb szerepet szeretnének vállalni Kijev támogatásában. A főtitkár javaslatára a NATO átvenné az Egyesült Államoktól a Ramstein-csoportként ismert, Ukrajnát Támogató Koalíció vezetését, részben az amerikai segélycsökkentés kockázatától való kivédéséért, amely Donald Trump visszatérése esetén következhet be. Jens Soltenberg emellett 100 milliárd eurós alapot javasolt öt évre szólóan, hogy stabilitást és kiszámíthatóságot biztosítson Ukrajna felfegyverzésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A madárinfluenza vírus újabb járványt okozhat, mivel nem kizárólag madarakat betegíthet meg

Újabb járványt okozhat a madárinfluenza vírus, ha átterjed az emberekre, mivel nincs erre immunitásunk – figyelmeztet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy az amerikai Texas államban bejelentették, egy tejipari dolgozónak pozitív lett a H5N1 tesztje. A madárinfluenza terjedése aggodalomra ad okot a kormányok és a baromfiipar számára, mivel óriási károkat okoz és az emberre való átterjedésének veszélye is fenyeget. A madárinfluenza-gócok száma a téli szezonban valamivel alacsonyabb volt, de földrajzilag is átterjedt, többek között az Antarktiszra és egyre több emlősre, ami növeli annak kockázatát, hogy a vírus veszélyt jelenthet az emberre nézve. A mai napig nem figyeltek meg tartós emberről emberre terjedést, és a fertőzött állatokról emberre való átterjedése is ritka. Mindezek ellenére a vírus globálisan is fejlődik és a vándormadarak miatt új mutációkat hordozó törzsek is kiválasztódhatnak, amelyek jól adaptálnak az emlősökhöz, magyarázta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Mintegy 887 H5N1 madárinfluenzával fertőzött humán esetet jelentettek világszerte 2003. január és idén február 26. között, jegyezte meg az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentésében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Rozália Gănciulescu