2024. április 8.

A Pénzügyminisztérium ma indítja útjára a FIDELIS államkötvények új kiadását

A szaktárca ismét különleges feltételeket és kedvezőbb kamatlábakat ígér ügyfeleinek. Akik igazolni tudják, hogy 2023. július 1. után adtak vért, a szokásos 5 ezer lejes jegyzési küszöb helyett mindössze 500 lejért vásárolhatnak államkötvényt, 7 százalékos kamatláb mellett. A FIDELIS-kibocsátás a szokásos kibocsátásokat is tartalmazza: 1 és 3 éves lejáratú, 6, illetve 6,85 százalékos éves kamatozású, lejben kibocsátott állampapírokat, valamint 1 és 5 éves lejáratú, 4, illetve 5 százalékos éves kamatozású, euróban kibocsátott állampapírokat. Az érdeklődők április 17-ig vásárolhatnak államkötvényeket. (Radio România Actualităţi)

Egy különleges koncert a Román Rádió koncerttermében

Román zenészek rendkívüli triója – Sînziana Mircea zongoraművész, Alexandru Tomescu hegedűművész és Ştefan Cazacu csellóművész – 2024. április 12-én, pénteken lép a rádióterem színpadára, hogy előadja Beethoven: hangverseny zongorára, hegedűre, csellóra és zenekarra című művét.

A rádió szimfonikus zenekara által bemutatott eseményt Francesco Lecce-Chong vezényli. A feltörekvő nemzetközi karmestert, 30. születésnapja előtt két zenekar zeneigazgatójává nevezték ki az USA-ban (Eugene Symphony és Santa Rosa Symphony). (Radio România Actualităţi)

Összeállt a jobboldali lista az európai parlamenti választásokra

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldali Erő által alkotott Egyesült Jobboldal választási szövetség a közelmúltban benyújtotta a Központi Választási Irodának (BEC) a június 9-i európai parlamenti választásokon induló jelöltlistáját. Az első helyen Dan Barna, az USR volt vezetője áll, őt követi Vlad Voiculescu volt USR egészségügyi miniszter és Eugen Tomac, a PMP elnöke. Szintén június 9-én tartják a helyhatósági választásokat is. (Radio România Actualităţi)

Általános sztrájkkal fenyegetőznek a botoşani-i múzeumok és könyvtárak IMPACT szakszervezetéhez tartozó alkalmazottak

Az érdekvédelmi szervezet vezetői harminc százalékos béremelést, prémiumok és túlórák kifizetését, valamint új kollektív szerződésről szóló tárgyalásokat követelnek. A szakszervezeti tagok csatlakoznak a múzeumi és könyvtári dolgozókat képviselő CulturMedia Szövetséghez, és május 18-i általános sztrájkkal fenyegetőznek, ha követeléseiket nem teljesítik. Május 18-a a múzeumok világnapja, és az európai közönséget a Múzeumok Európai Éjszakájára hívják, amely idén a „Múzeumok, fenntarthatóság és jólét” jelszó jegyében zajlik – tudósította a közszolgálati rádiót Gina Poenaru riporter. (Radio România Actualităţi)

A végrehajtó testület ezen a héten a mesterséges intelligencia felhasználásának és fejlesztésének szabályozására összpontosít. A kormány meg akarja védeni az idei választási kampányokat a mélyhamisítás jelenségétől, amikor valakinek a személyazonosságát mesterséges intelligencia segítségével hamisítják meg az interneten, hogy befolyásolják az emberek döntéseit.

Szabályozná a kormány a mesterséges intelligencia felhasználhatóságát

A jelenség világszerte egyre nagyobb gondot okoz, és nemrég a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság egy útmutatót is kiadott arról, hogyan lehet megkülönböztetni a valódi és a hamis videókat.

A kormány meg akarja akadályozni, hogy az interneten terjedjenek azok a hamis videók, amelyekben különböző közszereplők olyan eszméket népszerűsítenek, amelyekhez a valóságban nincs semmi közük. A memorandumot több állami intézmény, köztük a kutatási minisztérium dolgozta ki. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin