Kofi Annan – Promotor al Păcii și Secretar General al Națiunilor Unite

Autor:Alexandru Balaci

Context

Pe 8 aprilie 1938, în orașul Kumasi (Ghana) s-a născut fostul Secretar General al Natiunilor Unite, Kofi Annan, care a rămas cunoscut datorită eforturilor sale în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai pentru populația africană. În 2001 a primit premiul Nobel pentru Pace. A trecut la cele veșnice pe data de 18 august 2018, în orașul Berna, Elveția.

Viața lui Annan

Tatăl lui Annan a fost guvernatorul  provinciei Asante și șeful de trib al Fante. Annan a studiat la Universitatea din Kumasi și s-a înscris ulterior la Macalester College, în Statele Unite ale Americii, unde și-a obținut licența în economie. Finalizează  studiile  de master la Institutul de Studii  Avansate de la Geneva. Și-a început cariera în Națiunile Unite, la biroul economic din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, instituție care face parte din Națiunile Unite. S-a mutat la Geneva în 1962. Între 1974-1976, a devenit director de turism în Ghana, după aceeea s-a reîntors la Geneva și și-a reluat activitatea. Pe 1 martie 1993 a fost promovat în funcția de subscretar general pentru operațiuni de menținere a păcii. În această poziție, Annan s-a implicat activ în războiul din Bosnia-Herzegovina și a gestionat implicarea trupelor de menținere a păcii.  Predecesorul lui Annan, Boutros Boutros-Ghali deteriorase relațiile dintre Națiunile Unite și Statele Unite, lucru care a dăunat inclusiv din perspectiva sprijinului financiar și logistic. Kofi Annan reușește progrese în momentul în care ajunge să dețină postul de Secretar General al Națiunilor Unite, între 1997-2006.

În 2001 a fost reconfirmat pentru poziția de Secretar General, iar prima problemă de care s-a ocupat a fost terorismul global, întrucât după 9/11, terorismul devine o problemă majoră. În 2003 s-a confruntat cu implicarea Statelor Unite în Iraq, fără confirmarea Consiliului de Securitate și fără o coaliție de state importante care să sprijine această intervenție. Annan a adresat critici intervenției americane și, tot în 2003, a construit un grup de lucru prin care Natiunile Unite găsească soluții în privința crizelor globale.  În 2005 a publicat un plan de reforme care a fost prezentat Adunării Generale a Națiunilor Unite, însă reformele nu au fost adoptate, întrucât Annan a fost prins în mijlocul unui scandal  intitulat „Oil  for Food”.
Scandalul a pornit în momentul în care a permis Irak-ului să vândă petrol pentru a putea importa alimente, întrucât se aflau sub emabargou.  În urma unor investigații suplimentare, ziarele au descoperit că Annan a beneficiat de contracte în cadrul proiectului „Oil for Food”. În urma acestui scandal, programul „Oil for Food” a fost criticat de alte state, iar în 2006, Annan  și-a încheiat mandatul de Secretar General.

O ultimă misiune

În 2006, Annan a fost numit în conducerea „Alliance for a Green Revolution in Africa”, o organizație care a fost fondată de fundația Bill Gates și Rockefeller Foundation. La un an diferență, el s-a implicat în criza politică din Kenya, care putea să se transforme într-un război civil între opoziție și guvern. Pentru acest demers, a primit distincția „Peace of Westphalia”, care se acordă pentru acțiuni extraordinare de menținere a păcii. În 2007, el a fondat fundația Kofi Annan, care s-a ocupat de pacea și domnia legii.

Din 2012 a primit funcția de trimis al Națiunilor Unite în Siria, unde a lucrat alături de guvernul sirian un plan de șase puncte pentru încheierea războiului civil. Acest plan a fost în cele din urmă respins dar eforturile au continuat.În august 2012, Annan și-a prezentat demisia din pricina lipsei de unitate pentru rezolvare acestui conflict.  Aceste episoade au fost relatate în memoriile sale „A Life in War and Peace”, publicate în 2012.

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Kofi-Annan

https://www.un.org/sg/en/formersg/koffi.shtml

https://www.kofiannanfoundation.org/kofi-annan/