Comisia Europeană propune prelungirea măsurilor privind ajutorul de stat ca urmare a crizei declanşate de războiul din Ucraina

Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate în 2022, ca urmare a crizei declanşate de războiul din Ucraina. Prelungirea are termen final 30 iunie, iar ţările Uniunii Europene pot acorda ajutoare de stat pentru limitarea efectelor negative ale războiului în domenii precum agricultura sau energia.

Reporter: Bogdan Isopescu – Comisia Europeană a luat această decizie în urma dificultăților cu care se confruntă în special agricultorii europeni, dar și ca urmare a consultării acestora prin sondajul online încheiat pe 27 martie.

Conform sondajului, piețele statelor membre sunt încă dezechilibrate de efectele războiului, dar și de măsurile luate de Uniune pentru a sprijini exportul ucrainean pentru produse agricole. Conform propunerii comisiei, țările membre pot acorda un ajutor de stat de până la 280.000 euro companiilor din agricultură, până la 335.000 euro pentru cele din pescuit și acvacultură și până la 2,25 de milioane de euro pentru cele din restul sectoarelor afectate.

Un al 2-lea tip de ajutor este pentru a compensa costurile cu energia, iar aici sunt vizaţi în primul rând marii consumatori industriali. Statele pot, de asemenea, să simplifice procedurile și să acorde finanțare investitorilor în energia regenerabilă și în stocare, iar termenul în acest caz se întinde până la sfârșitul anului 2025. Un ajutor similar este acordat și producătorilor de componentă pentru unitățile regenerabile.

În fine, statele membre pot acorda facilități pentru actorii industriali care investesc pentru reducerea emisiilor de carbon sau pentru scoaterea din uz a unităților care folosesc combustibili fosili. Și în acest caz, termenul este extins până la sfârșitul anului 2025./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 aprilie