Valul de aer polar va duce la scăderea temperaturilor și la ploi și vijelii

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache: Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea temperaturilor și la ploi și vijelii. Dacă în sud vor mai fi și mâine până la 33 de grade în vest și nord-vest, temperaturile nu vor mai trece de 20 de grade Celsius, a aflat Mihaela Mihai de la Alina Șerban de la Administrația Națională de Meteorologie.
Alina Șerban: De mâine așteptăm un front rece, evident, urmat de o masă de aer rece, o masă de aer polar de data aceasta, care va traversa teritoriul țării noastre dinspre nord-vest către sud-est. Îl vom regăsi mâine în Banat, Crișana, în Maramureș, acolo unde temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade față de astăzi. Apoi, pe măsură ce se va deplasa, va determina scăderea treptată a temperaturilor în toată țara. Maximele se vor situa între 8-9 până la cel mult 18-19 grade. În aceeași măsură spuneam de o schimbare în aspect, adică vor apărea ploile destul de însemnate cantitativ în zonele montane. Ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare la altitudini mai mari, la peste 1500, la peste 1800.
Reporter: Se va face frig și în București?
Alina Șerban: Evident și în capitală, pe măsură ce avansează acest front atmosferic vom resimți influența lui, pentru că astăzi, mâine, pe fondul aerului tropical, avem temperaturi maxime de 31-32, poate chiar 33 de grade, după care temperaturile vor scădea. Miercuri ne așteptăm la un 22-23 de grade temperatură maximă, în condițiile în care apar și norii, apar și ploile spre seară, noaptea, iar joi ușor mai scăzute de atât: 18-19 grade și foarte probabil ca joi de zi să fie mai noros, cu o ploaie mai pe tot intervalul, să mai apară și descărcări electrice și ceva intensificări ale vântului./RADOR RADIO ROMÂNIA/astanimir/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 aprilie)