2024. május 21.

Útlevél nélkül utazhatunk Törökországba?

A román állampolgárok útlevél nélkül, csak személyi igazolvánnyal utazhatnának Törökországba. Hasonló rendelkezés szabályozza az Európai Unió több tagállama és Törökország közötti személyforgalmat.
Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki ma egynapos látogatáson tartózkodik Ankarában, valószínűleg erről fog egyeztetni Recep Tayyip Erdoğan elnökkel. A román miniszterelnököt népes miniszteri küldöttség kíséri, hiszen számos megállapodást írnak alá, és együttes ülést tartanak a két ország kormányai.
A közszolgálati rádió hallgatóit Andrei Șerban kiküldött szerkesztő tájékoztatta a részletekről: Marcel Ciolacu miniszterelnök törökországi látogatása délben kezdődik, amikor a hivatalos román küldöttség koszorút helyez el a Török Köztársaság alapító elnökének, Mustafa Kemal Atatürknek szentelt mauzóleumnál, itt, Ankarában. A miniszterelnököt ezután Recep Tayyip Erdoğan török elnök fogadja az elnöki palotában, ahol négyszemközti megbeszélést folytatnak. Kormányzati források szerint arról is tárgyalhatnak, hogy a románok útlevél nélkül, csak személyi igazolvánnyal utazhassanak Törökországba. A két kormány közös ülése ezután következik.
Marcel Ciolacu miniszterelnök azt szeretné, ha a jövőben az energia, a közlekedés, a mezőgazdaság, az agrár-élelmiszeripar és a védelem területén megvalósuló projektek 15 milliárd dollárra növelnék a kétoldalú kereskedelmet. Tavaly a kétoldalú kereskedelem több mint 10 milliárd dollárt tett ki, és Törökország Románia fő gazdasági partnere az Európai Unión kívül. A miniszterelnököt kísérő miniszterek szintén ma írnak alá egy sor megállapodást és egyetértési nyilatkozatot török kollégáikkal az ágazati együttműködésről olyan területeken, mint a szociális biztonság, a kkv-k, a turizmus és a városfejlesztés. (Radio România Actualităţi)

Fiatalkorúak is gépjárművezetői engedélyt szerezhetnének egy törvénytervezet szerint

A szenátus ma tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy 17 évesek is vezethessenek autót, de legalább 10 éves tapasztalattal rendelkező felnőtt kíséretében. Sok képviselő és szakértő szerint azonban Románia még nem áll készen arra, hogy egy évvel csökkentsék az autóvezetői engedély megszerzéséhez szükséges alsó korhatárt.
Nicoleta Pauliuc, a szenátus védelmi és közrendvédelmi bizottságának elnöke szerint is túl korai lenne egy ilyen változtatás a legsúlyosabb balesetekkel sújtott európai országban.
Tavaly év végén a belügyminisztérium egy európai irányelvvel összhangban 21-ről 18 évre csökkentette a tehergépkocsik, illetve 24-ről 21 évre az autóbuszok vezetésére vonatkozó korhatárt. (Radio România Actualităţi)

A minimálbérről tárgyalt a munkaügyi minisztérium a szakszervezetek és a civil társadalom képviselőivel

A munkaügyi minisztérium konzultációkat folytatott a szociális partnerekkel, elemezve a garantált bruttó minimálbér megállapításának módját és a megfelelő minimálbérekről szóló európai uniós irányelv nemzeti jogba való átültetését. Az elfogadott képlet figyelembe veszi majd többek között a bruttó átlagkereset szintjét és a munkatermelékenységet. A szövegtervezet ezen túlmenően előírja, hogy nem lesz bércsökkentés, ösztönzi a kollektív munkaszerződések megkötését, és megerősíti a szociális partnerekkel folytatott párbeszéd szerepét a minimálbér meghatározásában. Az Európai Unió irányelve rögzíti, hogy minden államban a társadalmi viszonyoknak és a gazdasági mutatók alakulásának megfelelően lesz egy minimálbérszint, a dokumentumot pedig idén ültetik át a román törvényekbe. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin