2022. szeptember 28.

Nem tudják átadni decemberben a Brăila-i Duna-hidat

Ennek oka az, hogy az olasz vállalkozó elkésett a munkálatokkal és a szerződésben rögzített határidőt nem tudja tartani. Ezt állapította meg a Közlekedésügyi Minisztérium egyik államtitkára, aki ellenőrizte a munkálatokat az építőtelepen. Jelenleg nemcsak a két km-es híd törzsén végzett munkákkal vannak elmaradva, de az odavezető út sem fog határidőre elkészülni, ezért az átadásra valószínűleg csak tavasszal kerülhet sor. (Radio România Actualităţi)

746 fővárosi tömbházlakásban nincs meleg víz

További 500 lakásban nem megfelelő a szolgáltatás minősége – közölte ma a városi hőközpont „termo-alert” nevű internetes alkalmazása. Ennek elsődleges oka egy főnyomócső meghibásodása. A hiba kijavítása folyamatban van, 43 Pantelimon-negyedi tömbházban már ma helyreáll a melegvíz-szolgáltatás, a negyedik kerület 197 lakásában viszont csak két nap múlva számíthatnak a lakók meleg vízre. (RADOR Hírügynökség)

Bukarestben és több megyében is razziáznak a rendőrök

Ma reggel a rendőrök és az ügyészek közel 150 lakásban, illetve különböző cégek székhelyein tartottak házkutatásokat. A hatóságok adócsalási, pénzmosási, illegális fakitermelési és sikkasztási ügyekben nyomoznak. Az ügyészek látókörébe 16 cég került, amelyeket ellenőrizni fognak, illetve dokumentumokat visznek majd magukkal a nyomozók. A feltételezések szerint Suceava megyében két szervezett bűnözői csoport tarthat befolyása alatt 20 fakitermeléssel foglalkozó céget. Ezek 2019 óta különböző törvénytelen ügyleteket bonyolítottak le.

Az ügyek felgöngyölítésében az ügyészek együttműködtek az adóhatósággal és a Romsilva erdőgazdálkodási egyedárúsággal. A házkutatások befejezése után a hatóságok felleltározzák a faanyagot, amelyről úgy vélik, hogy törvénytelen úton jutott a szóban forgó cégek birtokába – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Diana Surdu tudósító. (Radio România Actualităţi)

Megszavazta a Szenátus az energiaárak befagyasztásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet

A jogszabály értelmében 2022. április 1. és 2023. augusztus 31. között rögzítik az energiaárak felső határának értékét. Ez azt jelenti, hogy a háztartási fogyasztók számára a villamos energia végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,68 lej/kWh árat a maximum 100 kWh fogyasztás, illetve a 0,80 lej/kWh árat a 100–255 kWh közötti fogyasztás esetén. Továbbá a földgáz végső számlázott értéke minden háztartási fogyasztó esetében egységesen alkalmazandó és nem haladhatja meg a 0,31 lej/kWh árat. Ugyanakkor az energiaárak kompenzálására a nem háztartási fogyasztók is jogosultak a következőképpen: a villamos energia végső számlázott értéke legfeljebb 1 lej/kWh, illetve a földgáz végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,37 lej/kWh-t azon nem háztartási fogyasztók számára, akiknek fogyasztása 2021-ben legfeljebb 50.000 MWh volt.

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke kiemelte: „a szenátusi munkálatok során olyan konkrét intézkedésekben gondolkodtunk, amelyek által azokat a gazdasági szereplőket is segítjük, amelyek az elszabaduló energiaárak miatt válságos helyzetbe kerülnek tevékenységük végzését tekintve. Éppen ezért az elfogadott jogszabály leszögezi a kis- és középvállalkozások, közüzemi szolgáltatók, az élelmiszeripari gazdasági szereplők, tudományos és technológiai parkok, ipari parkok, az önkormányzatok által működtetett sportlétesítmények, gyógyszergyártók és forgalmazók, illetve az egyházak számára, hogy a villamos áram esetében a végső számlázott érték nem haladhatja meg az 1 lej/kWh árat a 2021-es havi átlagfogyasztás nyolcvanöt százalékára”.

A törvénytervezet vitája a Képviselőházban folytatódik, amelyiknek az illetékessége a jogszabály végső formájának elfogadása. (RMDSZ Tájékoztató)

Klaus Iohannis: sikeres a korrupcióellenes harc

A kezdeti nehézségek ellenére a korrupcióellenes ügyészségnek sikerült jelentős előrelépéseket tennie, és mára európai szinten is modellértékűvé vált az intézmény – hangoztatta Románia elnöke az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) „20 év korrupció elleni küzdelem elnevezésű” eseményén. Hangsúlyozta, csak az a társadalom lehet erős és stabil, amelyben szigorúan küzdenek a korrupció ellen, amelyben működik a fékek és ellensúlyok rendszere, amelyben a döntéshozók felelősséggel viseltetnek a polgárok iránt, amelyben az a jellemző, hogy senki nem érzi magát a törvény felett állónak. Kiemelte, a román igazságügy reformját nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében készített jelentések minden alkalommal kitértek a korrupció elleni küzdelem terén elért fokozatos fejlődésre, de ugyanúgy rávilágítottak a hiányosságokra vagy azokra a célkitűzésekre is, amelyek megvalósítása stagnált  – tette hozzá Klaus Iohannis. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin