EUROPA PRESS: Iohannis și Zelenski discută despre formula de pace pentru Ucraina

Președinții Ucrainei și României, Volodimir Zelenski, şi, respectiv, Klaus Iohannis, au abordat marți formula de pace pentru Ucraina și prioritățile pentru următorul summit NATO, în cadrul unui apel telefonic.

„Am avut o conversație cuprinzătoare cu președintele Zelenski, în care ne-am concentrat pe sprijinul continuu acordat Ucrainei, prioritățile pentru următorul summit NATO și consolidarea securității comune în Marea Neagră”, a afirmat Iohannis într-un mesaj difuzat prin contul său de pe rețeaua de socializare X.

În acest sens, el a subliniat că a transmis la Kiev „angajamentul” său față de „formula de pace” pe care încearcă să o avanseze Zelenski și care va fi abordată în cadrul summitului care va avea loc în iunie în Elveția.

Președintele României și-a arătat și disponibilitatea de a vorbi despre posibila livrare în Ucraina a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot pe care Zelenski le cere de luni de zile.

Elveția va găzdui un Summit de pace pentru Ucraina pe 15 și 16 iunie, la care vor participa numeroși înalți oficiali. Pentru Zelenski, aceasta este o oportunitate de a valorifica „coexistența pașnică” între state și speră că va servi pentru a vorbi despre o „pace justă și durabilă” în Ucraina.

EUROPA PRESS (Spania) – 21 mai 2024

Traducerea: Cristina Zaharia/RADOR RADIO ROMÂNIA