William Kidd, mercenarul care a devenit pirat

Context

Din estimările istoricilor, William Kidd s-ar fi născut în 1654 și ar fi trecut la cele veșnice pe 23 mai 1701, la Londra. În jurul acestuia s-a creat o legendă datorită literaturii engleze, în care este înfățișat drept personaj negativ. După moartea lui s-a răspândit o altă legendă, potrivit căreia Kidd ar fi avut o comoară fabuloasă, pe care a îngropat-o într-un loc ferit de ochii lumii. În 2015, arheologii englezii au declarat că au descoperit o parte din comoara lui Kidd, aproape de Madagascar. Comoara era ascunsă în epava navei lui Kidd, care e pe fundul Oceanului Indian.

Pirateria în secolele trecute

Viața lui Kidd înainte de a deveni pirat nu a fost cunoscută iar istoricii consideră că a „crescut” pe mare, fiind membru al altor echipaje. Din misiunile sale, el a reușit să strângă suficient cât să cumpere o navă și să închirieze un echipaj. Kidd a fost mercenar la început, fiind în serviciul Coroanei britanice. Din 1689, e angajat să scufunde bărcile franceze care încercau să perturbe Indiile de Vest și coasta Americii de Nord. În 1690 și-a cumpărat nava din New York și s-a înregistrat drept căpitan de navă. Cinci ani mai târziu, el e convocat de Coroana britanică și angajat să vâneze pirații care atacau navele Companiiei Indiilor de Est, în Oceanul Indian și Marea Roșie. Acesta acceptă misiunea și pleacă să vâneze pirați și mercenari.
El a plecat din Deptfort, pe data de 27 februarie 1696, la bordul navei „Adventure Galley”. În februarie 1697, a ajuns pe coastele Africii de Est, în Insulele Comoro. În timpul călătoriei sale, nu a reușit să scufunde nicio navă adversă și s-a hotărât să devină pirat, întrucât câștiga mai bine în acest fel . Primul său atac asupra vaselor de aprovizionare a avut loc în vara anului 1697, când a atacat mai multe nave ce transportau cafea din Yemen. Această încercare nu s-a terminat conform planului și a fost nevoit să se retragă.
Ulterior, a reușit să ocupe câteva nave de mici dimensiuni. La două luni diferență, echipajul lui Kidd i-a cerut căpitanului să atace o navă olandeză, pe care să o avarieze și ulterior să o scufunde. Kidd a refuzat acest lucru, motivând că această acțiuni ar determina Indiile olandeze să angajeze mercenari care să vină pe urmele lui. Acest refuz a dus la dezintegrarea echipajului, care s-au împărțit în două tabere, cei care îl susțineau și care îl considerau „fricos”. În timpul unor lupte între grupările de pe nava lui Kidd, acesta l-a împușcat pe William Moore, cel care comanda artileria navei.

A picture taken on May 7, 2015 shows a 50-kilogramme (110-pound) silver bar which was allegedly recovered by Marine archaeologist Barry Clifford in the wreck of William Kidd’s ship, on the Island of Sainte Marie. A team of American explorers today claimed to have discovered silver treasure from the infamous 17th-century Scottish pirate William Kidd in a shipwreck off the coast of Madagascar. AFP PHOTO/MANJAKAHERY TSIRESENA (Photo by Manjakahery Tsiresena / AFP)

În 1698 a cucerit nava armeană Quedagh. După acest triumf, el pleacă spre Anguilla și ajunge în 1699. În aprilie 1699, află că este căutat pentru piraterie și este nevoit să se ascundă. Pentru acest lucru, el abandonează Quedagh pe coasta insulei Hispaniola, unde ar fi fost scufundată voit de echipaj. Pentru a nu fi prins de alți mercenari englezi, Kidd pleacă în nordul Americii, unde încearcă să convingă mai mulți guvernatori să creadă în inocența lui. Cu toate acestea, contele de Bellmont l-a arestat și a convocat marina regală britanică, care l-a  escortat pe Kidd în Anglia, pentru a fi judecat. În Anglia a fost găsit vinovat pentru piraterie și omor calificat, din pricina execuției lui Moore.  Chiar dacă nu au existat suficiente dovezi pentru a fi condamnat la moarte, procesul a continuat, iar sentința a fost aplicată. În 1701, William Kidd a fost executat prin spânzurătoare, însă procesul a fost redeschis, după ce decizia a fost contestată din lipsă de probe.  După moartea lui Kidd, bunurile sale au fost donate către serviciile sociale, iar jumătate din comoara lui a fost recuperată din Long Island. Ulterior, în 2015, arheologicii au descoperit alte rămășițe din comoara lui Kidd, care se bănuiește că ar fi mult mai mare.
Personajul William Kidd a fost folosit în romane, desene și jocuri, pentru a întruchipa personajul principal negativ. Un exemplu de scriere este romanul Edgar Allan Poe, The Gold Bug.

Autor:Alexandru Eduard Balaci

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/William-Kidd

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/captain-kidds-treasure-has-been-discovered-deep-180955214/

„Comoara” piratului Căpitanul Kidd a fost descoperită în Madagascar