EUROPA LIBERĂ: Florian Coldea, fost nr. 2 în Serviciul Român de Informații, la DNA

Florian Coldea, fost prim adjunct al șefului SRI, a ajuns joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Nu a făcut declarații la intrare. Înainte de el, în sediul DNA a intrat fostul şef sl Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, relatează news.ro.

Direcția Națională Anticorupție nu a anunțat, încă, oficial motivul vizitei celor doi la sediul instituției.

Cine este Florian Coldea

În 2005, Florian Coldea, atunci în vârstă de 34 de ani, a fost numit prim adjunct al șefului Serviciului Român de Informații (SRI), pe vremea aceea lui Radu Timfote. Pentru scurte perioade, a fost și interimar la conducerea serviciului – după demisia lui Radu Timofte, din 2006.

Înainte lucrase la Prevenirea si Combaterea Terorismului – departatament al Serviciului Român de Informații.

Din 2008 este general de brigadă, în 2012 a fost avansat general-maior, iar din 2014 este general-locotenent.

Este doctor în Științe Militare al Academiei Naționale de Informații, din 2010.

Florian Coldea a fost suspendat din SRI, în 2017, după o serie de dezvăluiri făcute de Sebastian Ghiță. A fost repus în funcție după o anchetă internă, dar în ianuarie 2017 și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

Scandalurile legate de numele lui Florian Coldea

În 2007, Florian Coldea este acuzat de Mircea Geoană, lider al PSD la acel moment, că ar fi solicitat informatii referitoare la trei judecători de la Curtea Constituțională (CCR): Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru.

Geoană susținea că, în acest fel, ar fi fost influențată decizia Curții Constituționale care a avizat negativ propunerea de suspendare din funcție a lui Traian Băsescu.

Geoană a prezentat ca dovadă două note care ar fi fost scrise de Coldea, referitoare la cei trei judecători.

Florian Coldea este suspendat pe timpul unei anchete interne și repus în funcție la finalul acesteia.

Numele său apare în discursul anticorupție tot mai des, în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu. Iar SRI este acuzat de imixtiune în dosare ale unor oameni politici.

În timpul crizei jurnaliștilor răpiți în Irak, președintele în funcție la acel moment, Traian Băsescu, i-a lăudat prestația în celula de criză. Relațiile dintre ei s-au deteriorat, însă, spre finalul mandatului fostului președinte.

În 2015, Elena Udrea susținea că a depus un denunț la DNA pe numele lui Florian Coldea. Udrea spunea, într-un interviu pentru Hotnews.ro că prim adjunctul SRI i-ar fi cerut lui Dorin Cocoș să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru sustinerea postului România TV. Tot Elena Udrea vorbea la acel moment și despre implicarea lui Coldea în numirea Codruței Kovesi la conducerea DNA.

Doi ani mai târziu, în urma unor declarații făcute de Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, Florian Coldea a fost mai întâi suspendat din SRI, repus în funcție – după care și-a dat demisia și și-a cerut trecerea în rezervă.

Afacerile lui Florian Coldea

După plecarea din SRI, Florian Coldea a intrat în afaceri. Înființează, în 2020, firma de consultanță Strategic Sys, iar în 2021, societatea Strategic Assets, împreună cu un alt fost general SRI, Dumitru Cocoru.

Ambele societăți au avut evoluții spectaculoase. Cifra de afaceri a firmei Strategic Sys a crescut de 10 ori în 4 ani, până la 6,3 milioane de lei în 2022, cu un profit de 4,8 milioane de lei. Firma are doar 4 angajați.

Strategic Assets a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 2 milioane de lei, 1,6 milioane de lei profit și doi angajați.

https://romania.europalibera.org/a/coldea-dna/32960724.html

Articol de Simona Cârlugea

Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA

EUROPA LIBERĂ – 23 mai 2024