EURACTIV: România trimite pentru prima oară un partid de extermă-dreaptă în Parlamentul European

EURACTIV (Belgia), 10 iunie 2024 – România trimite pentru prima oară niște politicieni de extremă-dreaptă în Parlamentul European, dar procentajul sub așteptări al partidului AUR a făcut partidele de centru din țară să respire mai ușurate.

Social-democrații și liberalii au ales să candideze împreună la alegerile din UE, nu doar din cauză că ele guvernează împreună la București, ci și ca să contracareze ascensiunea partidului AUR. Această strategie s-a dovedit de succes, alianța adjudecându-și 53% din voturi, potrivit unui al doilea sondaj Curs-Avangarde efectuat la ieșirea de la urne și publicat la miezul nopții.

În general rezultatele alegerilor locale au fost similare cu cele de la alegerile europene.

„Democrația a triumfat”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Am guvernat bine într-o perioadă grea, am obținut rezultate mai bune decât în 2020, ceea ce ne permite să avem o voce mai puternică în Parlamentul European”, a mai adăugat el.

În același timp, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că „România a oferit o lecție de democrație”, el mulțumind celor care au spus un ‚nu’ extremismului.

În pofida discursurilor triumfaliste, 15% dintre români au votat pentru AUR, după cum reiese din sodajele efectuate la ieșirea din secțiile de votare, sondaje pe care liderul partidului AUR, George Simion, le-a calificat deja ca fiind „otrăvitoare”.

Dacă rezultatele finale vor fi confirmate, AUR va avea patru sau cinci europarlamentari, cu unul mai mult decât anterior.

De notat este faptul că prezzența la urne a fost de 52,4% –  cea mai mare începând din anul 2007, când România a aderat la UE.

Articol de Cătălina Mihai

https://www.euractiv.com/section/politics/news/romania-sends-far-right-party-to-eu-parliament-for-the-first-time/

Traducerea: Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA/adanga/czaharia