RADOR RADIO ROMÂNIA (5 iunie) – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care încearcă să-și crească popularitatea prin instigarea la ură împotriva maghiarilor, se pregătește să meargă din nou la Valea Uzului, a declarat deputatul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) pentru judeţul Harghita, care a atras atenția delegației Biroului pentru drepturile omului al OSCE aflată în vizită la București asupra amenințării pe care o reprezintă din nou mișcare naționalistă planificată pentru 13 iunie.

„AUR se pregătește să meargă din nou la Valea Uzului! Au dovedit de mai multe ori că nu merg acolo cu intenția de pace, ci să danseze pe mormintele bunicilor noștri, să dărâme gardurile și să distrugă cimitirul militar”, a afirmat politicianul maghiar, citat de comunicatul dat publicităţii marţi de UDMR, care este reprezentată în Adunarea Parlamentară a OSCE de Gábor Hajdú.

Potrivit lui Gábor Hajdú, sentimentul de pericol în rândul maghiarilor din Transilvania poate să fi trecut în ultima perioadă, însă pericolul nu a dispărut.

„Vedem și în actuala campanie electorală că AUR îi atacă pe maghiari cu manifestări anti-maghiare. Vor să câștige putere din asta. La Satu Mare folosesc comunitatea maghiară drept țintă, s-au solidarizat cu Partidul Național Liberal (PNL) împotriva maghiarilor. Vor să închidă școlile maghiare din Cluj-Napoca. Avem sute de procese care sunt îndreptate împotriva folosirii limbii materne, a steagurilor, iar acum se pregătesc din nou să meargă la Valea Uzului, pe 13 iunie, pentru a profana memoria și mormintele strămoșilor noștri”, a subliniat deputatul UDMR.

Politicianul UDMR a atras atenția reprezentanților Biroului pentru Instituții Democrate și Drepturile Omului asupra faptului că AUR nu este o amenințare aparentă, potrivit acestuia, „acest partid, care este antimaghiar până în măduva oaselor, va intra consolidat în administrațiile locale și în Parlamentul European.

„Să nu avem nicio îndoială: doar noi, UDMR, ne vom confrunta cu ei. Cu cât mai mulți oameni votează pentru UDMR duminică, cu atât mai multă putere vom avea pentru a ne apăra împotriva lor! Voturile maghiare sunt răspunsul la antimaghiarism!”, a subliniat Gábor Hajdú, potrivit comunicatului UDMR.

În declarația sa acordată presei maghiare, deputatul a mai spus că UDMR a cerut Biroului OSCE pentru drepturile omului să trimită observatori la alegerile pentru Parlamentul European şi la cele parlamentare din România.

La întâlnire, Gábor Hajdú a atras atenția organizației internaționale asupra faptului că reprezentarea europeană a maghiarilor din România este amenințată şi de pragul electoral de 5% care este nejustificat de mare pentru maghiarii minoritari, care reprezintă doar șase la sută din populația țării. Dacă disponibilitatea maghiarilor de a vota nu atinge rata de participare ridicată așteptată a românilor, atunci nu numai că vor intra în PE mai puțin decât numărul reprezentanților maghiari din România, dar cei peste un milion de maghiari nu vor fi reprezentați deloc la Bruxelles, a explicat deputatul UDMR.

„Rolul UDMR este conştientizarea mizei alegerilor. Maghiarii din Transilvania, secuii, trebuie să aibă suficiente instincte de viață pentru a-și recunoaște propriile interese și interesele generațiilor viitoare, și să meargă la vot, deoarece aceasta este o problemă comunitară”, a subliniat Gábor Hajdú. (MTI – 5 iunie)/rganciu/asuba/cciulu