EURONEWS: România: moțiune de cenzură prezentată de un partid de guvernământ

Fractura de guvern din Romania nu pare să se vindece

Micul partid majoritar USR-Plus a depus o moțiune de cenzură împotriva prim-ministrului Florin Cîțu, prelungind o criză politică care amenință redresarea economică și eforturile de stopare a creșterii numărului cazurilor de Covid-19.

În centrul controversei se află un pachet de fonduri de 12 miliarde de dolari pentru zonele rurale, pe care Stelian Ion, ministrul justiției al partidului USR-Plus, nu a vrut să îl semneze. USR-Plus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la transparența gestionării fondurilor, care ar conferi multă putere autoritățile locale. Într-o declarație de săptămâna trecută, partidul a spus că fondurile ar putea „umple conturile baronilor (locali)”.

A urmat demiterea ministrului justiției, la care partidul a răspuns prin retragerea miniștrilor și prezentarea moţiunii de cenzură, semnată împreună cu un partid de opoziție, ultra-naționalistul AUR.

Majoritatea face tot posibilul pentru a nu se ajunge la vot. Liberalii de centru-dreapta, împreună cu Partidul Social Democrat (PSD), s-au abținut de la votul de joi în parlament neatingându-se cvorumul necesar, iar apoi au contestat moțiunea în fața Curții Constituționale.

https://it.euronews.com/2021/09/10/romania-mozione-di-sfiducia-presentata-da-un-partito-di-governo

Articol de Eloisa Covelli

Traducerea: Cătălina Păunel

EURONEWS (Italia), 10 septembrie 2021