Ambasada Germaniei prezintă două filme despre căderea Zidului Berlinului în cadrul proiectului cultural „Baricada Culturală”

În serile de 15 şi 16 decembrie, Ambasada Germaniei prezintă în cadrul manifestării „Baricada Culturală” organizată de Radio Romania Cultural,afis baricada două filme cu prilejul căderii Zidului Berlinului în data de 9.11.1989.

Ambele filme pot fi vizionate pe pagina de internet a Radio Romania Cultural (www.radioromaniacultural.ro) la ora 22.00. (Va rugăm să reţineţi că documentarele nu mai pot fi accesate online după ora difuzării).

În data de 15 decembrie 2014, la ora 22.00, va fi difuzat documentarul „Halt! Zonenhrenze” (Stop! Zonă de graniţă) de F.J. Schreiber. Documentarul realizat cu sprijinul Fundaţiei Federale pentru Asumarea Dictaturii SED (Partidul Unităţii Socialiste din Germania de Est), oferă o privire de ansamblu asupra vieţii din zona graniţei din interiorul Germaniei, în perioada 1952-1990.

Remarcabil este faptul că acest documentar nu debutează doar cu ridicarea Zidului Berlinului în anul 1961 şi se încheie în 1989, ci prezintă graniţa din interiorul Germaniei şi viaţa locuitorilor din zonă în Est şi Vest, încă de la începutul anilor 1950.

În data de 16 decembrie 2016, la ora 22.00, va fi difuzat, în cooperare cu Institutul Goethe din Bucureşti, filmul artistic german „Sonnenallee”, 1999, („Aleea soarelui”) de Leander Haussmann. Comedia are ca temă viaţa unui grup de tineri est-germani din Berlinul anilor 1970 şi prezintă într-o manieră plină de umor viaţa, supravieţuirea şi maturizarea în umbra Zidului Berlinului.

„Mă bucură foarte mult faptul că putem participa cu două filme la „Baricada Culturală”. Două filme cum nu se poate mai diferite, dar care, ambele – aşa sper şi acesta este scopul meu declarat – vor oferi spectatorilor români o nouă perspectivă asupra graniţei din interiorul Germaniei, a istoriei premergătoare ridicării Zidului şi asupra vieţii din spatele lui”, potrivit ambasadorului Werner Hans Lauk, cu prilejul anunţării proiectului.

„Baricada Culturală” este un proiect de anvergură al Radio România Cultural, care, până în data de 23 decembrie 2014, oferă o retrospectivă a celor 25 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est. Mai multe informaţii găsiţi pe www.radioromaniacultural.ro