Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova: Giganții IT din SUA „au judecat în mod eronat”

Giganții IT americani „au judecat în mod eronat”, la o nouă aniversare a reunificării Crimeii cu Rusia: atunci când conținutul a fost cenzurat în mod arbitrar și fără discernământ de către „unii moderatori”, fără să existe o decizie judecătorească, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova. Potrivit diplomatului, scopul Statelor Unite, în acest caz, este de a utiliza IT pentru concurența neloială, în absolut toate domeniile.
În postarea sa de pe internet, diplomatul a reamintit despre restricțiile impuse de Google la adresa filmului documentar „Crimeea. The Way to Homeland”, precum și despre blocarea accesului la postul de televiziune rusesc Crimeea 24, pe Instagram.
„Platformele IT au luat-o razna, nu mai poate fi vorba nici măcar despre un substrat politic, în acțiunile campaniilor IT americane, care urmează scenariile de la Washington. Situația este mult mai complicată. Ele, de fapt, nu dispun de standarde unice pentru gestionarea activităţii lor. Acesta este un impact din punct de vedere semantic și tehnologic”, consideră Zaharova.
În acest context, platformele „continuă să amuze întreaga lume” cu apeluri la respectarea libertății pe internet, a adăugat Maria Zaharova.
„Este amuzant, pentru că nu a rămas nicio urmă din idealurile măreţe – ele au fost spălate şi duse de un val de blocaje și de eliminarea conturilor și a conținuturilor incomode chiar de către aceste platforme”, a mai scris purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.
Ea a adăugat că, de fapt, cu cât vor exista mai multe astfel de acțiuni din partea companiilor, cu atât mai repede vor fi introduse restricții de reglementare la adresa lor, unele restricţii mai urgente și mai stricte împotriva lor, în întreaga lume.
Pe 12 martie, presa din Rusia a anunţat că YouTube a limitat accesul la filmul „Crimeea. The Way to Homeland”, accesat de pe postul de telviziune Rossia 24. Autorul filmului „Crimeea. The Way to Homeland” este Andrei Kondraşov, director general adjunct al VGTRK.
Google a explicat că restricția impusă pentru acest film, la categoria de vârstă, are legătură cu scenele de violență din film./vdraguta/sdm2

(www.ria.ru – 13 martie)