Maria Zaharova a declarat că relațiile dintre Rusia și Statele Unite se află într-un impas

Din istoria recentă nu ne reamintim ca un ambasador rus în Statele Unite să fie rechemat pentru consultări la Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.
„Este destul de greu să ne reamintim astfel de fapte, din istoria recentă. Ele au existat, dar au avut legătură cu agendă internațională extrem de tensionată, dar ca să fie asociate cu relațiile bilaterale, de fapt, care sunt într-un punct mort, care sunt în impas şi, care au fost duse în acest impas … de Washington, un astfel de subiect … nu ne amintim așa ceva”, a declarat Zaharova, în direct la postul de televiziune Rossia 1.
„Am impresia şi aici este necesar să constatăm că ei au condus într-un impas nu numai relațiile bilaterale cu Rusia, ci se pare că şi propria lor ideologie se află într-un impas. Ce va urma? Factorul rusesc, faţă de care ei se comportă exact ca şi faţă de sfântul potir al „Sfântului Graal”, ca faţă de o ​​relicvă, amintind şi la obiect, dar şi pe lângă, absolut tot ceea ce este legat de Moscova, Kremlin, Rusia”, a precizat Zaharova.
Astăzi vedem că factorul rusesc, demonizarea țării noastre, a fost epuizat complet și a atins chiar limitele sale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
Ministerul rus de Externe a anunţat că ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova pentru consultări pentru a analiza ce ar trebui să se întreprindă, în contextul relațiilor dintre Rusia şi Statele Unite. În același timp, ministerul a subliniat că este interesat de prevenirea unei degradări ireversibile a relațiilor cu Washingtonul, iar cel mai important este să stabilească care sunt modalitățile de rectificare a relațiilor ruso-americane, care traversează un moment dificil, care au fost conduse de Washington, în ultimii ani, într-un punct mort.
Ambasada Rusiei în Statele Unite a anunțat că Antonov va sosi la Moscova pe 20 martie pentru consultări.
Antonov a fost invitat la Moscova pe fondul declarațiilor președintelui american Joe Biden. Atunci când liderul american a fost întrebat dacă îl consideră pe omologul său rus un „ucigaș”, acesta a răspuns afirmativ. El a mai menționat că Vladimir Putin va „răspunde” pentru presupusa ingerință în alegerile americane.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să clarifice dacă afirmaţiile lui Biden despre Putin erau „o metaforă”. Jen Psaki a adăugat că președintele SUA a declarat că nu va fi „rezervat” în exprimarea poziției sale nici în contactele directe cu autorităţile ruse, nici în evaluările publice./vdraguta/sdm2

(www.ria.ru – 18 martie)