Sondaj realizat de Centrul Levada, în care cetăţenii ruși au enunţat principalele eşecuri ale politicii lui Vladimir Putin

Printre principalele realizări ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, formulate de către cetăţenii ruși în cadrul unui sondaj de opinie, sunt creșterea capacităţii de apărare și reformarea Forțelor Armate Ruse. Datele respective rezultă dintr-un sondaj de opinie, realizat de Centrul Levada (care este declarat de autorităţile din Federația Rusă drept agent străin).
Pe locul al doilea, la rubrica realizările lui Putin, se află soluționarea chestiunii cecene. În completarea celor trei poziţii, pe locul trei se află eliminarea amenințării teroriste în Rusia.
În plus, rușilor li s-a cerut să precizeze ceea ce poate fi considerat drept ”înfrângerile” lui Vladimit Putin în politică.
Cetățenii Federației Ruse consideră că Putin nu a reușit să ridice nivelul de trai al cetățenilor, salariile și pensiile.
De asemenea, în Top 3 al recordurilor negative, la capitolul eșecuri înregistrate de Putin, în funcţia de președinte al Federaţiei Ruse, se află lupta împotriva corupției și faptul că nu a reuşit să reducă numărul oligarhilor din Rusia.
„Tinerii din societatea rusă, pe de o parte, şi, pe de altă parte, locuitorii din provincie (orașe mici, localităţi rurale sau persoane care fac parte din clasele sociale inferioare din orașele mari), care sunt respondenți cu venituri mici, care stau departe de problemele politicii actuale și de suveranitatea statului rus, apreciază într-o măsură extrem de redusă, din punct de vedere pozitiv, activitățile actualului președinte. Acest fenomen se explică nu doar prin condiționalitatea socială a evaluărilor efectuate, ci și prin tipul de informații primite sau, mai exact, prin accesul la informaţie şi la sursele de informare, prin intermediul cărora ei primesc informații despre politica statului rus”, se subliniază în mesajul de pe site-ul Centrului Levada.
De exemplu, 45% dintre telespectatori, cei care se informează de la posturile de televiziune şi care au fost chestionaţi, consideră dezvoltarea economică sub guvernarea preşedintelui rus Vladimir Putin ca fiind un real succes, în timp ce 45% dintre utilizatorii reţelor sociale, surselor de informare de pe internet sunt mult mai sceptici şi consideră că este un adevărat eșec al preşedintelui.
Fiind întrebaţi dacă consideră că liderul de la Kremlin respectă drepturile omului și democrația din Rusia, doar 4% dintre cei chestionaţi, care se informează de la televizor, consideră demersurile lui Putin drept ”nereușite”, în timp ce 15-17% dintre utilizatorii rețelelor sociale şi de internet sunt de aceeaşi părere.
Nivelul de încredere faţă de președintele rus, Vladimir Putin, în ultima lună a scăzut cu un procent: de la 32% la 31%.
De asemenea, la fel, cu 1% a scăzut şi nivelul de încredere al ruşilor în politica lui Aleksei Navalnîi: în luna ianuarie, până la 5% aveau încredere în el (maximumul de încredere a fost atins în luna noiembrie 2017), iar în luna martie 4%./vdraguta/atataru

(www.rosbalt.ru – 9 aprilie)