Revista presei internaţionale – 31 mai 2021

Evoluția pandemiei de coronavirus, campania de vaccinare și situația din Belarus rămân în atenția presei internaționale.
La Libre Belgique consemnează vizita președintelui Lukașenko la Soci, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. ”Omul forte de la Minsk acuză Occidentul că încearcă să „destabilizeze” Belarusul. Pentru Rusia, Minskul a dat dovadă de transparenţă în cazul avionului deturnat, Kremlinul subliniind săptămâna aceasta că „nu are niciun motiv” să nu creadă explicațiile belaruse. Mai mult, Moscova a reacționat faţă de ocolirea Belarusului de către zborurile UE ca urmare a deturnării zborului Ryanair, notează Le Point. Rusia a declarat că sancțiunile europene sunt premature, deoarece nu există nicio anchetă care să fi ajuns la concluzia deturnării zborului. În ultimele zile, mai multe zboruri de la companii europene către Moscova au fost anulate, deoarece Rusia nu a aprobat modificările planurilor de zbor care ocolesc Belarusul, precizează publicația franceză. Pe același subiect, Le Monde titrează ”La Soci, Putin și Lukașenko fac front comun în fața europenilor”. ”Lukașenko preferă orbita Moscovei, care i-a asigurat supraviețuirea după mișcarea de protest care a însoțit alegerile prezidențiale din august 2020. La întâlnirea de la Soci, cei doi președinți s-au străduit să facă din acest episod, care a suscitat vii emoții în întreaga lume, un non-eveniment. În Rusia, de altfel, subiectul a dispărut în mare măsură din mass-media, subliniază Le Monde. THE GUARDIAN remarcă faptul că unele companii britanice se confruntă cu presiuni legate de legăturile cu regimul Belarus: ”Rolls-Royce și British American Tobacco – în rândul firmelor care ar putea lua măsuri în urma deturnării aeronavei Ryanair”. Unele companii au fost alertate cu privire la presupuse încălcări grave ale drepturilor lucrătorilor de a se întruni, de a face grevă și de a forma sindicate independente la întreprinderile de stat din Belarus, scrie publicația britanică, precizând că acestea includ Rolls-Royce, care este un furnizor al BelAZ, unul dintre cei mai mari producători de basculante din lume. „În funcție de rezultat, putem alege să luăm măsuri în legătură cu relațiile noastre de afaceri existente și viitoare”, a transmis compania.
Între timp, în Europa continuă campania de vaccinare. ”Italia vaccinează 570.000 de persoane într-o singură zi, iar numărul morților a scăzut semnificativ”, anunță RaiNews. Procentul italienilor care au finalizat ciclul de vaccinare împotriva COVID-19 este pe cale să atingă obiectivul de 20% din populație. În același timp, temerile legate de noile tulpini cresc. ”În Vietnam a fost descoperită o variantă hibridă a coronavirusului, formată din cea indiană și cea britanică, iar această tulpină se răspândește în aer mult mai rapid decât celelalte”, potrivit unui articol din The Guardian.
O veste aparent bună produce îngrijorare analiștilor economici ai publicației franceze Le Monde: ”Europa renunță la ratele negative ale dobânzilor”. Creșterea ratelor dobânzii reflectă redresarea treptată a economiilor, deoarece populația este vaccinată și restricțiile de sănătate au fost ridicate, dar ea aduce și inflație – avertizează cotidianul central francez, care amintește că ”Dobânzile au crescut constant în ultimele șase luni, ridicând întrebări cu privire la sustenabilitatea finanțelor publice și corporatiste, precum și la riscul exploziei unei bule financiare”.
Negocierile politice pentru un guvern anti-Netanyahu s-au intensificat în Israel, cu câteva zile înaintea expirării termenului dat de președinte pentru formarea unei coaliţii de guvernare, citim în La Libre Belgique. Acordul opoziției ar putea marca sfârşitul epocii lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul cel mai longeviv din istoria ţării. Pe același subiect, The Guardian notează că în urma acordului, în funcția de premier ar putea ajunge fostul lider al coloniștilor de extremă dreapta, Naftali Bennett.
„Zarurile sunt aruncate? Până în ultimul moment va plana un nor de îndoială asupra oricărui semn de revoluţie”, nota duminică „Yediot Aharonot”, cotidianul cel mai vândut din presa israeliană, în timp ce „Israel Hayom”, un ziar de dreapta, denunţa o tentativă de „puci” pentru a pune capăt erei Netanyahu, susţinută de „reprezentanţi ai Hamas”.

Agenția de Presă RADOR