Manevrele NATO din Marea Neagră considerate o provocare de Rusia

Radiojurnal – Realizator: SUA spun că îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi partenerii lor de la Marea Neagră pentru a garanta că acţiuni precum cele desfăşurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe. Declaraţiile au fost făcute de însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Americane la Bucureşti, David Muniz, într-un interviu pentru Agerpres. Diplomatul american a fost prezent la Constanţa, unde şapte nave militare ale Forţelor Navale din România, SUA, Turcia şi Ucraina au participat, ieri, la un exerciţiu care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc.
Exerciţiul a determinat şi reacţia Rusiei. Preşedintele Vldimir Putin a declarat, într-un interviu difuzat astăzi, că este vorba despre manevre neprogramate ale NATO şi că ele reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova. Mai multe detalii ne dă corespondentul RRA în Federaţia Rusă Alexandru Beleavschi.
Reporter: Respingând orice legătură între exerciţiile aviaţiei strategice ruseşti în Belarus şi criza migranţilor, Putin a declarat că Rusia conideră o provocare la adresa sa exerciţiile NATO în Marea Neagră cu participarea unei grupări navale importante şi a aviaţiei strategice americane. El a declarat, însă, că pentru a nu escalada situaţia, a respins propunerea Ministerului rus al Apărării de a organiza în Marea Neagră manevre de răspuns, forţele ruse rezumându-se să însoţească, a spus Putin, navele şi avioanele NATO./lazard/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 noiembrie)