Aderarea României la Spațiul Schengen a fost tema centrală a discuțiilor pe care premierul Nicolae Ciucă le-a avut la Bruxelles

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu
Realizator: Aderarea României la Spațiul Schengen a fost tema centrală a discuțiilor pe care premierul Nicolae Ciucă le-a avut la Bruxelles cu cele mai importante oficialități europene. În discuțiile cu șefa executivului european, Ursula von der Leyen, premierul Ciucă a remarcat concluziile foarte bune ale recentei misiuni de evaluare, care, potrivit opiniei sale, confirmă pregătirea României pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În același timp, rolul țării noastre de aliat de bază al NATO a fost evidențiat în întâlnirea cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. Trimisul RRA, Petruța Obrejan, relatează.
Reporter: „Securitatea în regiunea Mării Negre rămâne afectată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a susținut miercuri la Bruxelles premierul Nicolae Ciucă, afirmând că este necesar o monitorizare atentă a întregii regiuni de către Alianța Nord-Atlantică.
Nicolae Ciucă: Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluții, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent și în continuare situația din Marea Neagră. Aceste război arată, din păcate, ceea ce România susține de mult timp relevanța strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianței.
Reporter: Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a afirmat că România este un aliat de bază, un aliat valoros, care a adus contribuții importante în ceea ce privește securitatea NATO.
Jens Stoltenberg: NATO e pregătită să apare România și pe toți ceilalți aliați. Azi am discutat despre situația din regiunea Mării Negre, care are o importanță vitală din punct de vedere strategic pentru NATO. Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război.
Reporter: Aderarea României la Spațiul Shengen a fost un alt subiect care nu a lipsit miercuri din nicio discuție cu oficialii Parlamentului European, Comisiei Europene, dar și cu premierul belgian, Alexander De Croo. Acesta din urmă a salutat eforturile autorităților de la București și le-a transmis că mai au un ultim pas./abranescu/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (27 octombrie)