Opinia publică nu este informată suficient despre progresele naționale realizate în ultima perioadă în sistemul de sănătate

Opinia publică nu este informată suficient despre progresele naționale realizate în ultima perioadă în sistemul de sănătate, susțin participanții la dezbaterea „Cercetare și inovare în sănătate”.

Consilierul prezidențial Diana Păun consideră că în sănătate rezultatele cercetării și inovării îmbracă multe forme și acoperă întregul lanț de servicii medicale.

Diana Păun: Cercetarea și inovarea sunt, în ultimă instanță, catalizatorul schimbării. În sănătate, această schimbare se traduce efectiv în rezultate îmbunătățite la serviciile de sănătate, creșterea calității vieții pacienților și a speranței de viață, să nu vorbim numai de natalitate, să vorbim și de îmbunătățirea calității vieții persoanelor ajunse la vârsta senioratului, care iarăşi reprezintă o problemă demografică, costuri reduse și, nu în ultimul rând, optimizarea procesului decizional.

Realizator: Consilierul de stat al primului ministru, Sorin Costrei, a susținut, la rândul lui, că este nevoie de o mai bună colaborare la nivelul universităților. El speră că interacțiunea dintre medic și pacienți să nu-și piardă umanitatea. Sorin Costrei atrage atenția că există studii care arată că, dacă această relație este bună, atunci și eficacitatea tratamentului crește cu 40%./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie