Avioanele MiG-21 LanceR vor fi scoase oficial din serviciul activ

Realizator: Dan Gabor – După mai bine de 60 de ani, avioanele MiG-21 LanceR vor fi scoase oficial din serviciul activ, săptămâna viitoare. De-a lungul deceniilor, țara noastră a cumpărat sute de astfel de aparate de la Uniunea Sovietică, iar din cauza lipsei de interes a factorului politic de a le înlocui, ele au continuat să fie folosite. Numărul mare al accidentelor din ultimii ani și angajamentele asumate în cadrul NATO au forțat în cele din urmă Guvernul României să decidă retragerea lor.
Reporter: Ministerul Apărării Naționale a anunțat oficial că, săptămâna viitoare, va scoate oficial din serviciul activ și ultimele avioane de luptă MiG- 21 LanceR. Luni, 15 mai, vor avea loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române. Astfel, luni, începând cu ora 11:00 se vor desfășura ceremonii militare și religioase, vor fi rostite alocuțiuni, se vor acorda distincții onorifice, vor fi organizate expoziții statice și va avea loc decolarea și trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR, a precizat Ministerul Apărării Naționale. În fapt, avioanele MiG-21 au început să fie scoase gradual din serviciul activ încă din luna ianuarie. Pe măsură ce își epuizează resursa de zbor, aparatele sunt duse la Baza 95 Aeriană de la Bacău. Pentru a înlocui aparatele MiG-21, Ministerul Apărării Naționale a semnat încă din noiembrie 2022 un contract cu Norvegia pentru achiziția a 32 de avioane F-16. Aceasta se va adăuga altor 17 aeronave F-16 ce urmează să fie modernizate. De altfel, după scoaterea din serviciu a avioanelor MiG-21, serviciul de poliție aeriană al Forțelor Aeriene Române va fi executat doar cu aeronavele F-16 sprijinite de alte avioane NATO trimise în România.
Nicu Fălcoi, senator USR, fost pilot: România are nevoie de avioane moderne. Este clar că la nivel mondial există avioane mult mai performante, atât din punct de vedere al performanțelor de zbor cât și din punct de vedere al performanțelor militare. Este o greșeală faptul că acestea se retrag în acest moment. Ele ar fi trebuit retrase în momentul în care veneau avioanele F-16 în țară și piloții, toți piloții care zburau cu MiG-21 LanceR, în acest moment să fi făcut trecerea pe aceste avioane F-16. Astfel de avioane mult mai performante ar fi trebuit comandate de mult mai multă vreme. Din păcate s-a tot amânat acest lucru.
Reporter: MiG-21 LanceR sunt avioane de generație a doua, ce și-au făcut primul zbor în anul 1957. Ele au intrat în serviciul Forțelor Aeriene Române în urmă cu 61 de ani, în anul 1962. Pe parcursul următoarelor patru decenii, România și-a mărit numărul la nu mai puțin de 322 de aparate. În ultimele decenii însă, aparatele MiG-21 au dus la un număr tot mai mare de accidente. Patru prăbușiri au avut loc doar în ultimii cinci ani, unul dintre ele rezultând și cu decesul pilotului./rpatulea/ilapadat

 

B1 TV (10 mai)