Revista presei internaţionale – 7 martie 2015

Presa de peste ocean aduce veşti bune din economia americană. Companiile americane au creat noi locuri de muncă, peste aşteptări, în februarie, iar rata şomajului a scăzut la 5,5%, anunţă The Wall Street Journal. Au fost create 295.000 de noi locuri de muncă, ceea ce consolidează încrederea în continuarea redresării economice, apreciază The New York Times. Rata şomajului în februarie este la cel mai redus nivel de la începutul crizei, în 2008, subliniază El Pais. Şi în ceea ce priveşte zona euro, şomajul a atins cel mai scăzut nivel, din aprilie 2012, anunţă La Tribune. După zece luni, Franţa înregistrează un ritm mai lent al contracţiei economice, informează Le Figaro, iar El Mundo menţionează că numărul şomerilor a scăzut în februarie în Spania, dar rămâne ridicat, la 4,5 milioane de persoane. Ameninţarea deflaţiei s-a diminuat în zona euro, în februarie, iar şomajul a scăzut, dând Bruxelles-ului o dublă doză de veşti economice pozitive. Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să cumpere obligaţiuni de stat, de săptămâna viitoare, în încercarea de a accelera recuperarea economiei eurozonei, anunţă EUObserver. BCE va pompa 60 de miliarde de euro pe lună în economia zonei euro, ca o primă etapă a programului său de relaxare cantitativă, care se va adăuga preţurilor scăzute la petrol şi recâştigării încrederii consumatorilor, explică The Guardian. Scopul este de a stimula creşterea şi a aduce inflaţia înapoi la 2 la sută, relevă Le Figaro.

În Orientul Mijlociu, oficialii irakieni au denunţat distrugerea unui oraş vechi de trei mii de ani, de către gruparea Stat Islamic. Islamiştii extremişti atacă istoria omenirii, deplânge El Pais. „Distrugerea patrimoniului cultural al umanităţii constituie o crimă de război”, a acuzat Unesco, citează Le Monde. Teroriştii Statului Islamic continuă să sfideze dorinţa lumii şi sentimentele umanităţii, a declarat ministrul irakian pentru turism şi antichităţi, adaugă The Independent. Distrugerea oraşului irakian face parte dintr-o campanie sistematică a grupării teroriste islamice de a anihila comori ale artei şi arheologiei, remarcă Stars and Stripes. Unele dintre cele mai preţioase valori culturale ale lumii, inclusiv locaţii antice aparţinând leagănului civilizaţiilor, sunt în arii controlate de gruparea extremistă, subliniază ziarul american. Nimrud, o bijuterie a artei asiriene, a fost construit în secolul al treisprezecelea înainte de Hristos, pe malurile fluviului Tigru, la 30 de kilometri depărtare de Mosul. El a fost capitala primului imperiu din lume, care s-a extins către Egipt, Turcia şi Iranul de astăzi, aminteşte Middle East Online.
Se apropie Ziua Internaţională a Femeii, dată propice pentru publicarea obişnuitelor studii despre inegalităţile de gen, anunţă Jornal de Noticias. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIT) estimează că egalitatea salarială între bărbaţi şi femei va fi atinsă abia în anul 2086, se arată într-un document de lucru, atenţionează Diario de Noticias. În Uniunea Europeană, femeile petrec 26 de ore pe săptămână cu activităţile casnice, faţă de 9 ore, bărbaţii, reţine ziarul portughez. Diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi în UE sunt în scădere, dar rămân substanţiale, notează EUObserver. Diferenţele salariale au scăzut uşor, de la 17,3% în 2008, la 16,4% în 2013, a raportat institutul de statistică al UE, Eurostat.

Cristina Zaharia