2016. november 2

Megnyilt az IndAgra vásár

A bukaresti Romexpo kiállítási központban szerdán megnyilt a nemzetközi mezőgazdasági kiállítás és vásár, az IndAgra. Az ez alkalommal tarott megbeszélésen Klaus Iohannis államfő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a hazai mezőgazdasági területek 30%-a külföldi tulajdonban van, megjegyezve, hogy módositani kell a földtörvényen. Mint hozzáfűzte, e nemzetközi mezőgazdasági vásár kiváló alkalom a hazai termékek népszerűsítésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Klaus Iohannis nyilvános vitát szervez a rádió-tv-dijak törlésének időszerűségéről

Klaus Iohannis államfő legalább egy nyilvános vitát tervez szervezni, szakemberek részvételével, a rádió-tv-dijak törlésének időszerűségéről. Az államfő szerdán leszögezte, hogy e kérdést nagy figyelemmel kell elemezni.  Mi több, az elmúlt napokban nagyon sok európai médiaszervezet és szakszervezet, valamint újságirói egyesületek kérték, hogz ne hirdesse ki e törvénytervezetet  a jelenlegi formában, mivel  a közszolgálati rádió és televizió állami költségvetésből való finanszirozása odavezet majd, hogy  politikailag ellenörzés alatt álljon e két médiaintézet, fűzte hozzá az államfő. Mint ismeretes, a számos dij, melyek között a rádió és televizió előfizetési dijainak eltörlését előirányzó törvénytervezetet nemrég a parlament elfogadta és kihirdetés végett az államfő elé terjesztették.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11. 02)

A Béregyenlőség Európai Napja

Az Európai Bizottság által nemrég készitett tanulmány szerint Romániában a nők és férfiak közötti bérkülönbség négyszer kisebb az európai átlagértékhez képest és a férfiak részesülnek előnybe. Európa szinten, ha egy férfi holnaptól nem dolgozik annyi jövedelembe részesül az év folyamán, mint egy nő, aki folyamatosan dolgozik december 31-ig. E bérkülönbséghez hozzájárul, az életkoron kivül, az is, hogy a nők általában olyen területeken dolgoznak – tanügy, egészségügy -, amelyeken a ledolgozott – általában a férfiakhoz képest kevesebb – órák függvényében fizetik őket. A tanulmány felhivja az európai alkalmazók figyelmét, hogy a munkaerőpiacon teremtsenek egyenlő lehetőségeket a nőknek és férfiaknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Katonai intézménnyé alakul a belügyi titkosszolgálat

A szerdán elfogadott sürgösségi kormányrendelet értelmében katonai intézményként szervezik át a korábbi belügyi titkosszolgálatot (DIPI). Az új struktúra a Belső Elhárítási Egység (DGPI) nevet viseli majd és feladata lesz leleplezni és megakadályozni azokat a fenyegetéseket, amelyek a belügyi szervek hatékonyságát és a közrendet veszélyeztetik. Mint Dragoş Tudorache belügyminiszter megjegyezte, a DGPI parlamenti ellenőrzés alatt fog állni, ugyanúgy, mint az állam más titkos szolgálatai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.02)

Törvényjavaslat a családi pótlék növelésére

Törvényjavaslatot nyújtott be a szenátushoz több független parlamenti képviselő a családi pótlék 450 lejre való emeléséért a jövő évtől kezdődően. A kezdeményezők szerint az összeg 30%-a ruhanemüre és lábbelire, ugyancsak 30%-a élelmiszerre, mig 25-a iskolai felszerelésekre és könyvekre szükséges. A fennmaradt összeget az iskola által szervezett táborokra és kirándulásokra forditják majd a szülők.Viorel Agrigoroaie független szenátor a törvényjavaslatot az iskolaelhagyás növekedésével  és a születési arányszám csökkenő irányzatával indokolta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

A Nemzeti Liberális Párt Országos Tanácsa Dacian Cioloşt nevesitette miniszterelnök-jelöltnek

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Tanácsa szerdán Dacian Cioloşt nevesitette miniszterelnök-jelöltnek a december 11-i választások után. A párt Országos Tanácsa vállalta a Dacian Cioloş által „Románia 100” platform címmel  kidolgozott programdokumentumot is, amely a miniszterelnök szerint kompatibilis a liberális kormányprogrammal. A kormányfő köszönetet mondott a támogatásért és reményének adott hangot, hogy a PNL-vel együtt sikerül egy más jellegű kormányzást kiépiteni Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Rozalia Ganciulescu