2017. március 10

A többsebességű Európa elképzeléséről tárgyaltak az európai vezetők, Brüsszelben

A Brüsszelben összeült európai liderek, Nagy-Britannia nélkül, a többsebességű Európa elképzeléséről tárgyaltak. E javaslat lehetőséget teremt az uniós tagországok közreműködésére bizonyos területeken, anélkül, hogy szükség lenne valamennyi EU-tagállam részvételére. Az Európai Tanács ülése végén Klaus Iohannis államfő kijelentette, hogy az EU jövőjéről szóló végső döntést előreláthatólag március végén, az európai alapszerződések aláirásának 60. évfordulója alkalmából, a római csúcsösszejövetelen hozzák meg. Mint hozzáfűzte, Romániának nem kell tartania a különböző sebességű Európától. A két sebességű Európa elképzelését Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország támogatta, mig a közép-kelet-európai országok elutasitották, attól tartva, hogy bizonyos projektek EU-ból való kizárásukra összpontosul. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Ana Birchall: Országos tervként kell tekinteni az Európai Unió Tanácsának romániai elnökségét

Ana Birchall, az erurópai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az Európai Unió Erasmus oktatási programjáról szóló pénteki vitán kijelentette, hogy a Románia által 2019-ben betöltendő EU soros elnökséget országos tervként kell tekinteni. Ana Birchall felhivásban szólitotta a fiatalokat arra, hogy vegyenek részt e projektben, amely nemcsak nagy lehetőséget, de nagy kihivást is jelent Románia számára.”Jó alkalom arra, hogy jobban megismerjék Romániát és hogy aktiv szerepet vállaljon az Európai Unió szintjén. Mindezt csakis összefogással tudjuk megvalósitani”, fűzte hozzá. Ana Birchall pénteken részt vett a „Fiatalok Európája, Európa fiataljai” elnevezésű eseményen, amely részét képezi annak a nyilvános vitasorozatnak, amelyet azzal a céllal szervezetek, hogy ösztönözzék a 2019-től Románia által betöltendő EU soros elnökség prioritásainak elemzését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

A földgáz-ár teljes liberalizálásának elhalasztást kérik a közüzemű szolgáltatók

Románia nincs felkészülve a lakosságnak szolgáltatott földgáz árának teljes liberalizálására. A közüzemi szolgáltatók képviselői szerint a liberalizálás nyomán egy megawatt energia ára 60-ról 80 lejre fog emelkedni, de az előrejelzés szerint a jövő télen 100 lejbe is kerülhet egy megawatt energia, amit a lakosság képtelen kifizetni, állítják a szolgáltatók, akik az április 1-re tervezett intézkedés elhalasztását kérik. A közüzemi szolgáltatók a földgáz árának fokozatos liberalizálását szorgalmazzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Nagy a munkanélküliség a román fiatalok körében

A 16 és 24 év közötti fiatalok 18 százalékának nincs állandó munkahelye, nem járnak iskolába és nem vesznek részt semmilyen szakképzésen, derül ki egy nemrég közzétett Eurostat-jelentésből. Victor Negrescu európai parlamenti képviselő szerint az Európia Unió szintjén sem kezelik megfelelően ezt a jelenséget, noha lehetne biztositani a finanszirozást a fiatalok társadalmi beilleszkedésére. Véleménye szerint egy közép- és hosszútávú stratégirára, illetve az állami intézmények közreműködésére van szükség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Rozalia Ganciulescu