PROTO THEMA: Reacţii în România cu privire la cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume

O mare discuţie continuă să provoace în România construcţia catedralei Mântuirii din Bucureşti, care atunci când va fi finalizată în 2024 va fi cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume.

Duminică, zeci de mii de credincioşi s-au adunat în afara catedralei pentru a urmări sfinţirea la care a participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Nu au lipsit însă tensiunile, cel puţin trei oameni fiind transportaţi la spital, în timp ce destul de multe au fost şi cazurile de leşin în rândul credincioşilor care aşteptau de mult timp la coadă.

Construcţia catedralei Mântuirii a început în anul 2010. Când va fi finalizată se va întinde pe o suprafaţă de 14.000 m.p., va fi a doua cea mai înaltă din România şi cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume, clopotul central aflându-se la o înălţime de 120 de metri, iar catedrala urmând să poată găzdui mai bine de 5.000 de credincioşi.

Costul ei însă, care deja a depăşit 110 milioane de euro – cu un buget iniţial 80 de milioane de euro – a provocat mari reacţii într-o ţară cu probleme mari de infrastructură.

Finanţarea a fost acoperită până în acest moment în proporţie de 75% din fonduri de stat, întrucât guvernele din ultimii ani nu spun „nu” cererilor pentru o finanţare suplimentară, sperând că vor câştiga susţinerea puternicei biserici ortodoxe din România.

La rândul său, Patriarhul răspunde că România „are nevoie de o catedrală reprezentativă care va simboliza credinţa, libertatea şi demnitatea oamenilor”.

PROTO THEMA (Grecia) – 26 noiembrie 2018

Traducerea: Carolina Ciulu