2019. április19

Klaus Iohannis aláirta a rendeletet Augustin Lazăr ügyészi tisztségéből való felmentésére

Klaus Iohannis államfő pénteken aláirta Augustin Lazăr, Románia legfőbb ügyészének felmentéséről szóló rendeletet, közölte az Államelnöki Hivatal.Augustin Lazăr április 27-én, mandátumának lejártakor nyugdíjba vonul. A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) ügyészi osztálya csütürtökön fogadta el Augustin Lazăr nyugdijaztatási kérelmét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

A NATO kihívásairól tanácskozott Ankarában a török, a lengyel és a román külügyminiszter

A NATO kihívásairól és biztonsági kérdésekről tanácskozott pénteken Ankarában Mevlüt Cavusoglu török, Jacek Czaputowicz lengyel és Teodor Melescanu román külügyminiszter. A háromoldalú találkozó utáni sajtótájékoztatón a lengyel külügyminiszter rámutatott: Oroszország fenyegetést jelent Európa biztonságára, különösen, ami a fekete-tengeri térségben folytatott tevékenységét illeti. Kiemelte: Lengyelország ezért támogatja, hogy a NATO katonai állásokat létesítsen a térségben.Cavusoglu, a NATO-tagállamok közötti szolidaritás és összhang jelentőségét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy nemrég Törökország egy olyan munkacsoport létrehozását javasolta Washingtonnak, amely kivizsgálja, hogy az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéták tényleg veszélyt jelentenek-e a NATO-rendszerekre, azonban még nem érkezett válasz a megkeresésre.(RADOR HIRÜGYNÖSKÉG – 04.19)

Az Egyesült Államok romániai nagykövete Vaslui megyébe látogatott

Hans Klemm, az Egyesült Államok romániai nagykövete pénteken Vaslui megyébe látogatott. Ana Birchall miniszterelnök-helyettes,Vaslui megyei parlamenti képviselők és a helyi hatóságok kiséretében a nagykövet Huşi város polgármesterével találkozott. Ezt követően megtekintette a helyi zsidó temetőt, ahol ezelőtt három héttel ismeretlenek 73 siremléket romboltak le.”Nem ez az első incidens Romániában. Az utóbbi két évben hasonló, kegyeletsértő cselekedetek történtek Bukarestben, Szászrégenben és Zilahon. Ezek a cselekedeteket, mint az antiszemitizmus kifejezése, nemcsak a zsidók, hanem az emberi méltóság ellen elkövetett támadásokként kell értelmezni”, hangsúlyozta a nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Ukrán-román kormányközi vegyes bizottság látogat Máramaros megyébe

A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását védelmező ukrán-román kormányközi bizottság tesz munkalátogatást a napokban, Máramaros megyében.A bizottság látogatásának célja, a helyszinen tájékozódni a máramarosi ukrán közösség kulturális, szellemi, nyelvi és oktatási jogainak biztositása felöl. A bizottság ellátogat oktatási és vallási intézményekhez, és megbeszélést folytat a helyi önkormányzat és az ukrán közösség képviselőivel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Védelmi Alapra vonatkozó megállapodást

A jelenelgi Európai Parlament (EP) utolsó ülésszakán jóváhagyta az Európai Védelmi Alapra vonatkozó megállapodást, amelyet a román EU-elnökség, az Európai Bizottság és az EP egyeztetett. A bukaresti gazdasági minisztérium közleménye szerint a tárgyalások folytatódnak majd az új Európai Parlamentben, mivel több aspektus – pénzügyi és más jellegű – a követkető többéves pénzügyi keret jóváhagyásától függ.”A román EU-elnökség csapata, élén Luminiţa Odobescu nagykövettel, a munkaügyi- és a védelmi minisztérium, valamint az EP képviselői közös nevezőre jutottak az Európai Védelmi Alapról szóló Rendeletre irányuló bizottsági javaslat tekintetében.E javaslat az innovatív és versenyképes védelmi ipari bázis kialakítását hivatott támogatni, ősszhangban a 2021-2027 időszakra érvényes többéves pénzügyi kerettel”, jegyi meg a közlemény. Niculea Bădălău gazdasági miniszter szerint „a pénteki szavazattal az Európai Védelmi Alap valóság lesz, és hozzájárul a védelmi ipar versenyképességét megerősitő előfeltételek megteremtéséhez az Európai Unió szintjén”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Rozália Gănciulescu – RADOR