Május 10

a királyság napja

Május 10-ke I Károly király uralkodásának kezdőnapja (1866), amely egybeesik az állami függetlenség kikáltásával (1877) és a király megkoronázásának napjával (1881) amely nemzeti ünnep Romániában. Ezt tartalmazza az a 2015/103-as számú törvény, amelyet Puiu Haşotti szenátor, a Nemzeti Liberális Párt tagja kezdeményezett. A jogszabály indoklása értelmében május 10-ke nemzeti ünneppé nyilvánítása azért szükséges, hogy „a mai és a jövőbeni románok soha ne feledjék el azokat azt a szolgálatot, amelyet az alkotmányos monarchia tett a nemzetnek”. A Király Napja (május 10-ke) 1867 és 1947 között Románia állami ünnepe volt. Románia a Török Birodalommal szemben kivívott függetlenségével és annak megünneplésével kapcsolatban Neagu Djuvara történész a következőket állapította meg: „A parlament 1877 május 9-én szavazta meg azt a határozatot, amely kimondja az ország teljes függetlenségét, de csak a rá következő nap, május 10-én mentek el valamennyien I. Károly uralkodóhoz, aki válaszolt a függetlenségi nyilatkozatra. (Rador Hírügynökség)

Kötelezővé tennék az oltásokat

Az Országos Immunizációs program keretében beoltott személyek aránya Romániában 67%-ra csökkent – jelentette ki tegnap a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Dr. Alexandru Rafila, egyetemi tanár egy konferencián. A professzor úgy értékelte, hogy az oltások kötelezővé tétele egy sor betegség kialakulását megelőzné. Olyan, a múltban már nem létező kórokról van szó, mint például a kanyaró.

Alexandru Rafila: „Ha a társadalom rendelkezik a belátás és a nevelés elégséges szintjével, akkor az oltások kötelezővé tétele nem indokolt. 2007, 2008-ig Romániában a beoltott személyek aránya 95% volt, de ez a szám folyamatosan csökkent, egészen addig, míg a kanyaró esetében az első oltásban részesülő személyek aránya 80-85%-ra csökkent, a második dózist pedig már csak a lakosság 65-70 százaléka kapta meg. Ilyen körülmények között tennünk kell valamit azért, hogy ellenőrzésünk alatt tarthassuk a betegséget.”

Rafila professzor Olaszország példájával érvelt, ahol azt követően, hogy kötelezővé tették az oltásokat, a beoltott személyek aránya 80-90 százalékra emelkedett. Az orvosok szerint az oltások révén évente három millió ember életét mentik meg és mintegy 30 különböző fertőző betegség kialakulását előzik meg. A lakosság védelmének és a járványok kialakulásának megelőzése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja a teljes lakosság 95%-nak a beoltását. (Radio România Actualităţi)

Tegnap folytatódtak a képességfelmérő vizsgák a második osztályosok számára

Csütörtökön a számtan-vizsgákra került sor. A kisebbségi nyelveken tanuló diákok román-nyelv vizsgáját ma tartják. Ugyancsak ebben a hónapban, május 14-i kezdettel kerül sor a negyedikesek és 22-én a hatodikosok képességfelmérő vizsgáira is. A közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a vizsgákon elért eredményeket nem függesztik ki, nem teszik közhírré és nem vezetik be a naplóba. (Radio România Actualităţi)

Tegnap véget ért a sztrájk az Electroluxnál

A szatmári gyárban sikerült megegyezniük a munkavállalók és a cégvezetés képviselőinek, így tegnap reggel a mintegy 400 dolgozó – tíz hétig tartó sztrájk után – ismét felvette a munkát. A közszolgálati rádió tudósítójának Sergiu Podină-nak a jelentése szerint a bértárgyalások eredményeként a fizetések május 1-től kezdődően 5,5%-al nőttek, az alkalmazottak továbbá egy 240 lej összegű jelenléti jutalékot kaptak. Továbbá abban is megegyeztek, hogy 2020 március 1-től kezdődően további 5,5%-os béremelésre és 480 lejes jutalék folyósítására is sor kerül. A cégvezetés elfogadta azt is, hogy megőrízzék a kollektív munkaszerződés korábbi formáját. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador