Revista presei internaţionale, 25 iunie 2019

„Perspectiva unei crize imediate între SUA şi Iran se estompează, dar potenţialul de conflict se menţine”, titrează Washington Post, detaliind că preşedintele american Donald Trump pare „să întindă o ramură de măslin” Teheranului pentru a începe negocieri cuprinzătoare pe marginea programului nuclear iranian. Refuzul lui Trump de a merge mai departe cu un atac militar după doborârea unei drone americane în Golful Persic a evitat o nouă criză potenţial devastatoare în Orientul Mijlociu, mai scrie ziarul american, avertizând însă că problemele latente dintre cele două ţări continuă să se inflameze. Donald Trump şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu oficialii iranieni fără precondiţii, notează cotidianul american The Hill, dar, potrivit Politico, a avertizat că în lipsa unor negocieri care să ducă la imposibilitatea dezvoltării armelor nucleare, un război „ar duce la o distrugere cum nu s-a mai văzut până acum”. În schimbul atacului cu rachete, Statele Unite par fi a optat pentru o serie de atacuri cibernetice asupra unor reţele vitale iraniene, ceea ce în opinia revistei Forbes, reprezintă „o schimbare de tactică, şi nu o retragere”. Faţă de atacurile convenţionale, operaţiunea a reuşit să vulnerabilizeze sisteme militare iraniene, fără pierderi de vieţi omeneşti sau daune civile, explică şi Washington Post.
În Turcia, preşedintele Erdogan primeşte o lovitură nemaipomenită după ce Istanbulul a ales pentru a doua oară candidatul opoziţiei pentru funcţia de primar al oraşului, notează Bloomberg, comentând că rezultatul acestor alegeri repetate reprezintă o „condamnare usturătoare a politicilor economice ale preşedintelui Recep Erdogan şi a stilului său din ce în ce mai autoritar de a conduce”. Diferenţa mare de această dată dintre cei doi candidaţi „arată în mod incontestabil că alegătorii sunt îngrijoraţi de distrugerea temeliilor democratice ale Turciei”, adaugă prestigioasa revistă economică. Oponenţii lui Erdogan văd în această înfrângere distrugerea „aurei de invincibil” a lui Erdogan ceea ce ar putea fi începutul sfârşitului regimului său de 16 ani, conchide New York Times. „Rezultatul de acum confirmă că nu putem opri ceasul democraţiei”, a subliniat candidatul opoziţiei, Ekrem İmamoğlu, citat de ziarul turc Haberler, amintind că alegerile anterioare au fost anulate pe baza unor „vicii de procedură” invocate de partidul de guvernământ.
Pe scena politică europeană, situaţia continuă să rămână agitată. În Marea Britanie, cursa pentru funcţia de prim-ministru este complicată de scandalul conjugal dintre favoritul conservatorilor Boris Johnson şi partenera sa de viaţă. Potrivit unui sondaj făcut la cald şi publicat de ediţia de duminică a ziarului The Mail, scandalul ar fi erodat deja popularitatea lui Johnson în rândurile electoratului britanic, chiar dacă fostul primar al Londrei pare să-și păstreze intact sprijinul militanților conservatori în bătălia în care se confruntă cu ministrul afacerilor externe, Jeremy Hunt. Mai mult, „într-o uimitoare escaladă a ostilităţilor, aliaţii lui Jeremy Hunt spun că viaţa particulară pitorească a lui Johnson îl transformă într-un risc pentru securitate şi îl face vulnerabil la şantaj de către puteri străine”, iar Jeremy Hunt însuşi susţine că Boris Johnson nu „merită” să conducă ţara dacă nu răspunde la întrebări despre „caracterul” lui, notează The Sunday Times.
La nivelul UE nu s-a ajuns la un acord pentru funcţiile de vârf, iar liderii europeni ar urma să se întâlnească din nou pe 30 iunie, constată EuObserver. Neînțelegerile privind distribuirea posturilor-cheie din viitoarea conducere a Uniunii au blocat orice progres, remarcă şi Euractiv, în timp ce ziarul spaniol La Vanguardia vorbeşte despre o confruntare între Franţa şi Germania. Anunţul grupurilor socialiştilor și liberalilor din Parlamentul European de a nu susţine candidatul popularilor, a însemnat sfârşitul speranţelor lui Manfred Weber de a conduce Comisia Europeană. Dar în timp ce preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat mulţumirea faţă de această decizie, cancelarul Angela Merkel a refuzat să-l considere pe Weber scos din cursă, detaliază Le Monde.
Presa internaţională scrie şi despre performanţele echipei de fotbal a României la Campionatul European de tineret. „Euro Speranţe: victorie nebună a României asupra Angliei” titrează Foot Mercato, în timp ce Football.fr comentează că „Românii nu încetează să impresioneze la EURO U21. După ce au zdrobit Croaţia, ei au răpus şi Anglia!”. Publicaţia franceză notează că pentru a se califica în semifinale, România are nevoie de un egal în meciul cu Franţa ce se va disputa luni seară.

Carolina Ciulu, RADOR