Revista presei internaţionale – 11 iulie 2019

O serie de evenimente neplăcute, de mai mare sau mai mică importanţă, au atras atenţia presei internaţionale şi, după cum era de aşteptat, comentariile nu lipsesc.
Israelul pare îngrijorat: ziarul israelian Ha’aretz informează că, „potrivit declaraţiilor lui Brian Cook, reprezentantul special american pentru problemele legate de Iran, Statele Unite doresc un acord cu Iranul care să fie aprobat de Congres şi care să-l înlocuiască pe cel convenit în 2015”. Într-un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, acelaşi Brian Cook a negat informaţiile potrivit cărora „oficiali din Iran şi din SUA ar fi purtat convorbiri secrete”. Dar acelaşi ziar precizează că „din delegaţia iraniană ar fi făcut parte doi fruntaşi ai Gărzilor Revoluţionare şi Iraj Masjedi, emisarul special al Iranului în Irak”. Mai îngrijorătoare este însă o ştire apărută chiar în ziarul iranian Tehran Times: „Reducerea angajamentelor stipulate în acordul nuclear rămâne o strategie a Iranului care nu se va schimba”. Declaraţia îi aparţine lui Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Naţional Suprem de Securitate al Iranului, şi a fost făcută în faţa lui Emmanuel Bonne, emisarul Franţei la Teheran. Potrivit aceluiaşi ziar, Shamkhani a mai spus că „Europa a pierdut un an întreg în care ar fi avut posibilitatea de a apăra Iranul în faţa sancţiunilor americane”.
În Europa, presa semnalează două evenimente care ar fi putut ţine de faptul divers, dacă nu ar fi vorba despre două personalităţi importante. Prima este cancelarul german Angela Merkel, care, ieri, a fost din nou surprinsă tremurând în public. După cum era de aşteptat, incidentul nu a trecut neobservat, iar ziarele germane au fost primele care l-au semnalat: „Angela Merkel: al treilea tremor în tot atâtea săptămâni”, titrează publicaţia germană Bild, relatând despre incidentul petrecut la conferinţa de presă pe care doamna Merkel a ţinut-o împreună cu premierul finlandez Antti Rinne. „Cancelarul tremură pentru a treia oară”, observă revista Stern. Dar ziarul Die Zeit notează: „Îngrijorare pentru cancelar”. Declaraţie a lui Merkel după tremor: „Nu vă faceţi griji”.
A doua personalitate ajunsă în paginile presei este, de acum, fostul ambasador britanic în Statele Unite, Kim Darroch, care, ieri, a demisionat. Ziarul britanic The Guardian precizează că „potrivit scrisorii de demisie, scandaloasele afirmaţii ale preşedintelui SUA, potrivit cărora ambasadorul a fost calificat drept un ‘tâmpit îngâmfat’, denotă că el nu îşi mai poate continua activitatea”. Dar ziarul american The New York Post nu uită un amănunt şi titrează: „Kim Darroch, ambasadorul britanic care l-a şifonat pe Trump, demisionează”. Acelaşi ziar aminteşte şi că, potrivit unor informaţii dezvăluite fără voia sa, „ambasadorul ar fi spus că administraţia Casei Albe este ‘ineptă'”. Ziarul francez Le Figaro nu uită nici el afirmaţiile anterioare ale britanicului, amintind că, în opini acestuia, „administraţia americană este unică prin disfuncţionalitatea ei”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)