2019. augusztus 22

Románia a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár tiszteletbeli meghívottja

A napokban kezdődő eseményen Románia több mint 600 különböző könyvvel és 40 íróval képviselteti magát. Mirel Taloş, a Román Kulturális Intézet ügyvezető igazgatója arra emlékeztetett, hogy a könyvvásárra abban az évben kerül sor, amikor Románia és Kína a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70-ik évfordulóját ünnepli. (Rador Hírúgynökség)

Több órája tart Gheorghe Dincă feleségének és lányának a kihallgatása a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztályon (DIICOT) Bukarestben

Mint ismeretes a caracali Gheorghe Dincă-t azzal vádolják a hatóságok, hogy két fiatal lányt meggyilkolt. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Dincă hozzátartozói megérkezésükkor dulakodtak az újságírókkal és nem válaszoltak egyetlen kérdésre sem. Az egyik áldozat családjának ügyvédje szerint Dincă feleségét és lányát gyanúsítottként kell kihallgatni, mert ők is jelen voltak a feltételezett elkövető caracali lakásában, amikor az az áldozatot elrabolta és meggyilkolta. Időközben Sorina Pintea egészségügyi miniszter-asszony megkapta a szaktárca ellenőrző testületének jelentését a „Mina Minovici” Országos Kórbonctani Intézet (INML) tevékenységéről. Ezt az egyik áldozat nagybátyja, Alexandru Cumpănaşu kérte. A miniszter-asszony úgy nyilatkozott, hogy az ellenőrző testület jelentését holnap továbbítja a kérelmezőnek, arról pedig, hogy nyilvánosságra hozza-e vagy sem, később fog dönteni. (Radio România Actualităţi)

Csökkent a szociális juttatásban részesülő nyugdíjasok száma

Az Országos Nyugdíjpénztár (CNP) összesített adatai szerint az előző hónaphoz képest az állami támogatást igénybe vevő nyugdíjasok száma 483 személlyel lett kevesebb. A kedvezményezettek legnagyobb része a közszférából vonult nyugdíjba, vagy mezőgazdasági alkalmazott volt. Az állam által fizetett juttatás a közszférából nyugdíjba vonulók esetében átlagosan 228 lej. A legtöbb kedvezményezett Suceava, Dolj és Iaşi megyékben él. A volt mezőgazdasági munkások többsége Dolj, illetve Botoşani megyei illetőségű. Esetükben az állam által fizetett támogatás átlagos értéke 146 lej. (Rador Hírügynökség)

Ismét közbeszerzési pályázatot írtak ki a Craiova – Piteşti gyorsforgalmi út 4-ik szakaszának elkészítésére

A 32 kilométeres út megépítésének becsült értéke 900 millió lej – derül ki a Közbeszerzések Rendszerének közleményéből. A munkálatok 36 hónapig fognak tartani, ebből 12 hónap a tervezés és két év a kivitelezés. (Radio România Actualităţi)

Csökkenhet a cégbejegyzésre fordított idő

Erre azt követően kerülhet sor, hogy a cégnyilvántartási hivatalok bevezetik az Országos Cégnyilvántartó Hivatal integrált rendszerét. Ennek érdekében a kormány egy sor intézkedést fogadott el, amelynek eredményeként csökken a papír alapú dokumentumok száma, a kérvények elbírálásának az átfutási ideje, megnő az internetes szolgáltatások aránya, csökken a dokumentumok sokszorosításának és hitelesítésének a költsége, valamint az ügyfél-ablakoknál és az egyes intézmények felkeresésével eltöltött idő.

Ugyanakkor a kormány a költségvetésből 20 millió lejjel megnövelte a jogi személyek számára elkülönített, úgynevezett „Roncsautó Plusz” programra fordítható összeget. Egy másik döntéssel a kabinet 400 millió lejjel megnövelte a települések távfűtési hálózatának bővítésére és felújítására szánt összeget.

A Külügyminisztérium közleménye

A szaktárca felhívja a Spanyolországba készülő utasok figyelmét arra, hogy az elkövetkező időszakban fennakadásokat okozhat a légi forgalomban az IBERIA légitársaság földi irányítóinak sztrájkja. Azokat a román állampolgárokat akik Spanyolországba készülnek arra kérik, hogy időben tájékozódjanak arról, hogy járataik menetrendszerűen indulnak-e. A mostani és az elkövetkező hétvégén számítani lehet arra, hogy a barcelonai El Prat repülőtér tevékenysége korlátozott lesz, az elkövetkező két hétvégén pedig hasonló gondok lehetnek a barajasi, madridi és a Bilbaohoz tartozó loiu-i repülőtereken. Azok a román állampolgárok, akiknek segítségre van szükségük, Románia madridi nagykövetségéhez, illetve a barcelonai és bilbaoi konzulátusokhoz fordulhatnak. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador