2014. október 22

 Több, mint 3,3 millió munkanélküli, nyugdíjas, rokkant és háborús veterán részesül névreszóló élelmiszer-szelvényekbe

Október 23-tól, postán keresztül, mintegy 3,3 millió munkanélküli, nyugdíjas, rokkant és háborús veterán részesül névreszóló élelmiszer-szelvényekbe. Az élelmiszerek november 16-án vehetők ki a polgármesteri hivatalok által kijelölt központoknál.Mint Rovana Plumb munkaügyi miniszter elmondta, az erre szükséges pénzt az európai alapokból különitették el és egy élelmiszer-utalvány értéke személyenként 128 lej, ami összesen 27 kiló elelmiszerterméket – olaj, cukor, búza- és kukoricaliszt, diszó-, marhahús- és májpástétom-konzerv, száraz tészta – jelent.Eugen Teodorovici, európai alapokért felelős miniszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy 2015-től évente kétszer élelmiszer-csomagokat is osztanak ki az emlitett személyeknek, mi több e segélyekbe részesülő, gyermekes családok iskolai felszereléseket és iskolatáskákat is kapnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.22)

Mezőgazdaságra szakosodott öt nemzetközi vásárt szerveznek a bukaresti Romexpo-nál

Október 29-e és november 2-a között, a bukaresti Romexpo kiállitási központnál 27 ország 700 társasága vesz részt a mezőgazdaságra szakosodott öt nemzetközi vásáron. A látogatók modern öntözőberendezéseket, traktorokat, szerves trágyát, illetve mezőgazdasági hulladékokat értékesitő berendezéseket tekinthetnek meg. Ebben az időszakban kerül sor Kina és a közép-kelet-európai országok fórumára, tájékoztatott Virgil Găman mezőgazdasági miniszter, aki hozzáfűzte: „Első alkalommal fordul elő, hogy e fórumot nem Kinában, hanem más országban tartják.A fórum fő témája a mezőgazdasági, politikai és stratégiai jellegű  együttműködés fejlesztése. Mostanig hét miniszter jelezte részvételét a fórumon, amelyet plenáris ülésekre osztanak fel, lehetőséget teremtve ezáltal, hogy a delegációk vezetői beszámoljanak az opportunitásokról, hogy külünböző terveket javasoljanak, amelyek előmozditják a részvevő országok közötti kooperáció kialakitását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.22)

A jövő tavasszal megkezdik a Giurgiu-Ruse közötti „Barátság Híd” romániai részének felújjitása

A jövő tavasszal kezdik meg a vasúti és közúti forgalom kiszolgálására alkalmas, Giurgiu-Ruse közötti „Barátság Híd” romániai részének felújjitását. Az Országútak és Autópályák Országos Társasága a csaknem 80 millió lej értékű szerződést egy olasz épitővállalatnak itélte oda. A tervezet ezenkivül előirányozza a hídra felvezető út rehabilitálását és egy parkoló megépitését a határátkelő közelében. A szerződés értelmében a tevezés két hónapot, mig az épitkezési munkálatok egy évet és két hónapot vesznek igénybe. A híd bolgár részét már három évvel ezelőtt modernizálták. A híd átkelése, a romániai részen, három euróba, mig Bulgária felöl két euróba kerül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.22)

A kisvállalkozók elégedetlenek a minimálbér növelése miatt

A román kisvállalkozók elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy az illetékes szervek előzőleg nem tárgyalták meg velük a minimálbér 75 lejjel való megemelését.”A minimálbér 2015 január 1-től való növelése előtt el kellett volna végezni egy hatástanulmányt, illetve a kis-és közepes vállalatok tesztelését, úgy ahogy ezt a törvény előirja”, vélekedtek a Kis- és Közepes Vállalatok Országos Tanácsának képviselői. „Tekinttel, hogy a cégek 90%-a kisvállalatok, amelyek kevesebbet termelnek és anyagi lehetőségeik is gyengébbek, vigyáznunk kell arra, hogy e nemes szociális célú intézkedés nehogy több tucatnyi cég felszámolását eredményezze”, mondotta Ovidiu Nicolescu, a tanács elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.22)

Strasbourgban megszavazták a Jean-Claude Juncker vezette új Európai Bizottságot

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, bemutatta az Európai Bizottság tagjait, valamint ismertette a Bizottság politikai prioritásait az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A vitát követően 423 képviselő szavazatával, 209 ellenében és 67 tartózkodás mellett  öt évre szólóan beiktatták az új bizottságot, amely novembr 1-től kezdi meg munkáját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.22)

Rozalia Ganciu