2021. november 22

 Klaus Iohannis államelnök nyílatkozata a politikai pártokkal folytatott tárgyalások után

„Befejeződött a parlamenti pártokkal tartott, általam összehivott egyeztetés. Észrevételem szerint a román parlamentben kialakult egy szilárd többség, amelyet a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a nemzeti kisebbségek csoportja alkot. E többség képviselői együtt  akartak egyeztetésre jönni a Cotroceni palotába. (…) A többség által javasolt kormányfő-jelölttel egyet értettem. Következésképpen kijelölöm Nicolae Ciucă-t az új kormány megalakitására és parlament elé terjesztésére a bizalmi szavazás megszerzéséért”, nyilatkozta Klaus Iohannis államelnök, aki sok sikert kivánva átadta a szót Nicolae Ciucă-nak. „Az elmúlt napokban az emlitett pártokkal együtt dolgoztunk a kormányprogram összeállitásáért és egy szilárd koalició létrehozásáért, hogy ezáltal megalkothassuk az ország stabilitását szavatoló kormányt. A román állampolgárok stabilitást és megoldásokat várnak tőlünk a világjárvány, az energiaválság okozta gondok megoldására, valamint egy olyan kormányprogramot, amely képes lesz gyakorlatba ültetni az országos helyreállitási terv végrehajtásához szükséges döntéseket”, mondotta Nicolae Ciucă, reményének adva hangot, hogy csütörtöktől munkához lát az új kormánycsapat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Megjelent hétfőn a Hivatalos Közlönyben a Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízatásáról szóló államelnöki rendelet

Az elnöki hivatal korábban közölte, hogy Klaus Iohannis államfő aláírta a Nicolae Ciucă kormányalakítási megbízásáról szóló dekrétumot. Klaus Iohannis a parlamenti pártokkal tartott hétfői egyeztetés után jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét kéri fel kormányalakításra. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a Cotroceni palotában sorra került tárgyaláson. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Románia a 44. helyen szerepel az életminőség és a szociális jólét világranglistáján, de továbbra is az utolsó az EU-ban

Románia a 168 ország közül a 44. helyen áll az életminőség és a szociális jólét világranglistáján, de továbbra is az utolsó helyet tölti be az Európai Unió szintjén A Social Progress Imperative nonprofit szervezet által minden évben végzett kutatás az országokat pontokkal osztályozza bizonyos kritériumok alapján, nevezetesen: a létszükségletű elemek biztositása függvényében, mint például az élelem, a víz és a lakás, az alapfokú oktatáshoz és információhoz, illetve a felsőfokú oktatáshoz való hozzáférés és a személyes szabadság garantálása szempontjából. A világranglistát az idén is Norvégia vezeti, őt követi két európai uniós ország: Finnország és Dánia. A közép-kelet-európai régió országai közül a legjobb helyezést Észtország (21) érte el, ezt követi Csehország (22) és Szlovénia (26). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Több mint 690 000 adag Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina érkezett hétfőn az Otopeni repülőtérre

Több mint 690 000 adag Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina érkezett hétfőn az Otopeni repülőtérre. A bukaresti, konstancai, brassói és jászvásári raktárközpontokba történő szállítást a gyártó cég biztosítja, beleértve a szárazföldi szállítást is. A szérumok szállítása optimális körülmények között történik, speciális, szénjeges tartályokban és fóliával szigetelve, közölték a hatóságok. Románia eddig csaknem 17 millió adag oltóanyagot kapott a Pfizer gyógyszergyártó cégtől és mintegy 10,9 milliót már felhasználtak a lakosság immunizálására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Romániában az óvodások és diákok csaknem 90 százaléka fizikai jelenléttel vesz részt az órákon

Romániában az óvodások és diákok csaknem 90 százaléka hétfőtől fizikai jelenléttel vesz részt az órákon, miután a hatóságok megváltoztatták a kritériumokat, melyek alapján megállapitották az oktatási folyamat forgatókönyvét. Igy, azon településeken, ahol három ezrelék alá csökkent a fertőzöttségi ráta a tantermi oktatást már nem teszik függővé a beoltottságtól. Az emlitett fertőzöttségi ráta túllépésekor a gyerekek csak akkor térhetnek vissza az osztálytermekbe, ha a tanügyi személyzet 60 százaléka felvette az oltást. E szabály alkalmazása után több mint 2 600 000 gyerek tért vissza az iskolába, miközben a diákok körülbelül 10 százaléka online tanul továbbra is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Az Európai Bizottság jóváhagyta a csíkszeredai sportegyesületek állami támogatási sémáját

Csaknem 7 millió lej értékben hagyta jóvá az Európai Bizottság a csíkszeredai sportklubok támogatási sémáját a koronavirus-járvny miatt kialakult helyzetben. Sajtóközlemény szerint az emlitett összeget az állami támogatásokról szóló ideiglenes jogi keret alapján hagyták jóvá. A segélyek közvetlen támogatások formájában valósulnak meg és mindegyik kedvezményezett legfeljebb 3 millió és fél lejbe részesül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)

Rozália Gănciulescu