2023. január 11.

Előzetes letartóztatásban maradnak a Tate-testvérek

Erről tegnap este döntött a Bukaresti Táblabíróság. Andrew és Tristan Tate-t bűnszervezet létrehozásával, emberkereskedelemmel és nemi erőszakkal vádolják. Ugyancsak előzetes letartóztatásban marad egy volt rendőrnő és Andrew Tate barátnője, akik – a vádhatóság szerint – segítették a testvérpárt a nekik felrótt bűncselekmények elkövetésében.

A vádlottak brit állampolgárok, azonban egy ideje Romániában éltek. Ezt Andrew Tate azzal indokolta, hogy itt kevésbé korlátozzák a nőkkel szembeni előítéletes megnyilvánulásait. Andrew Tate 36 éves és kétes népszerűségre tett szert a közösségi oldalakon nőgyűlölő, valamint gazdagságát fitogtató videó-klipjeivel, korábban pedig kick-box karate versenyeken szerepelt. Testvére, Tristan elsősorban a celebvilágban ismert nőkkel folytatott kapcsolatai révén vált ismertté Romániában. (RADOR Hírügynökség)

Mától szigorúbban büntetik az illegális szemétlerakást

A szabályozás része egy átfogóbb környezetvédelmi törvénynek. Azok a cégek, amelyek erdőkben, mezőkön helyeznek el hulladékot, akár 70 ezer lejes büntetésre is számíthatnak. Természetes személyek esetében a büntetés felső határa 20 ezer lej. Az illegális hulladékelhelyezésre használt gépkocsikat elkobozhatják. A polgármesteri hivataloknak hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy – ha eddig nem tették meg – megszervezzék a szelektív hulladékgyűjtést.

A szigorúbb szabályozás bevezetése összhangban van az Európai Unióban szorgalmazott folyamattal. A közeljövőben a polgármesteri hivatalok külön kell összegyűjtsék a papír, műanyag, fém, és üveghulladékot, 2025. január 1-jétől pedig a textilhulladékot is. (Radio România Actualităţi)

Spontán tiltakozásba kezdtek a mangaliai Damen Hajógyár alkalmazottai

Tegnap több százan gyűltek össze a cégvezetés irodái előtt és azt követelték, hogy a béreket igazítsák az inflációs ráta mértékéhez. A szakszervezet azt javasolta, hogy január 1-jétől kezdődően emeljék egységesen 265 lejjel a fizetéseket, azonban ezt a vállalat ügyvezetői egyelőre elutasítják. A cégvezetés közölte, hogy január 13-tól folytatódnak a tárgyalások az érdekvédelmi szervezetekkel. A tiltakozó akciókat addig a munkavállalók ebédszünetben tartják, azért, hogy ezzel ne okozzanak fennakadást a cég tevékenységében. (Radio România Actualităţi)

Megoldást keresnek a banki kamatok emelkedése hatásainak az ellensúlyozására

A képviselők és a szenátorok úgy vélik, hogy az adósságtörlesztő hitelek bevezetése és a visszafizetések elhalasztása nem előnyös módszere az adósságcsapdába jutott állampolgárok megsegítésének. Ezért munkacsoportot hoztak létre a helyzetet megvizsgálandó.

A kezdeményezés Marius Ostaficiuc szociáldemokrata képviselő nevéhez fűződik, aki tagja a pénzügyi és költségvetési szakbizottságnak. A munkacsoport folyamatos párbeszédet folytatna a kormány és Románia Nemzeti Bankja (BNR) képviselőivel annak érdekében, hogy megoldásokat találjon a banki hitelek kamatainak az emelésével járó problémák leküzdésére.

Liviu Brătescu liberális szenátor is elismeri, hogy a lakosságnak növekvő kamat-terheket kell elviselnie és egy online bejegyzésben azt írja, hogy bár a kormány a világjárvány idején lehetővé tette a banki hitelek törlesztésének a felfüggesztését, ez a módszer csak akkor lehet eredményes, ha a csökkenő infláció lehetővé teszi a kamatok csökkentését. (Radio România Actualităţi)

Okoslaborok kialakítására hirdet pályázatot az Oktatásügyi Minisztérium

A projekt célja, hogy a gyermekek olyan digitális kompetenciákat sajátítsanak el, amelyeket későbbi munkahelyükön is hasznosítani tudnak – írta ma az RMDSZ-Tájékoztató. A keretösszeg összesen 117.499.800 euró. Ebből a pénzből legalább 1.100 okoslabor kialakítását tervezik. „Azon dolgozunk, hogy jobbá és élhetőbbé tegyük az országot, amihez elengedhetetlen, hogy haladjunk a modern technológiával. A digitalizáció nemcsak a vállalkozások és adminisztráció terén fontos, hanem az iskolákban is, a fiataloknak szükségük van a digitális kompetenciákra, hisz ezek nélkül ma már szinte lehetetlen boldogulni. Ráadásul az okoslaborok új tanulási lehetőségeket kínálnak, új készségek fejlesztésére alkalmasak, ezeket pedig érdemes kihasználni” -nyilatkozta Hegedüs Csilla.

Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló pályázaton oktatási intézmények, a gyermekek szabadidős foglalkozására szolgáló intézmények, és klubok vehetnek részt. A megpályázható összeg felső határa 60.000 euró. Az elszámolható költségek közé tartozik többek között a laborok berendezésének és digitális eszközeinek megvásárlása, a tantervvel kapcsolatos digitális oktatóanyagok beszerzése, szoftver-licenszek vásárlása, illetve az oktatók képzése az új eszközök használatára.

A legalább 500 diákot számláló tanintézmények pályázhatnak egy második okoslabor kialakítására is. A pályázati pontozás kritériumai közé tartozik az intézménybe beiratkozott diákok száma, az érettségin elért átlagos eredmény, illetve az elmúlt 3 év sikeres érettségizőinek aránya. A pályázatokat 2023. március 1-ig lehet benyújtani. A pályázati útmutató megtalálható a minisztérium oldalán. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR