2014. december 24

Klaus Iohannis karácsonyi üzenetet intézett a román állampolgárokhoz

A Karácsonyi ünnepek alkalmából Klaus Iohannis államfő üzenetet intézett az itthon és külföldön élő és dolgozó románokhoz, s ebben kifejezte üdvözletét és jó kivánságait. „Az államfő gondol mindazon gyermekekere is, akiknek szülei távol vannak tőlük, illetve azon szülőkre is, akik ezen a napokban nem lehetnek gyermekeikkel együtt, egyszóval valamennyi román családra, legyenek itthon vagy szerte a nagyvilágban”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.24)

Klaus Iohannis óhaja az, hogy államfői tisztségét két mandátumon át viselje

A L’Express franci hetilap honlapja által kedden közölt interjúban Klaus Iohannis, Románia új elnöke kijelentette, hogy óhaja az hogy államfői tisztségét két mandátumon át viselje, mivel – véleménye szerint – a dolgokat nem lehet megváltoztatni négy vagy öt év alatt. Klaus Iohannis tisztségében való beiktatása óta első alkalommal nyilatkozott a sajtónak. Mint megjegyezte, több „épitőtelepen” kell dolgozni – kezdve a korrupció elleni küzdelemmel – ahhoz, hogy Románia a jól végzett munka országa legyen. Ugyanakkor nyilvános vitára tervezi bocsátani az egészségügyi és oktatási problémákat. A Victor Ponta miniszterelnökkel fenntartandó kapcsolatra vonatkozó kérdésre Klaus Iohannis kihangsúlyozta, hogy „szavát állja és a kampány idején tett igéretét betartja, azaz normális viszonyt épit ki a kormányfővel”. „Az államfő egyedül nem tudja végrehajtani a tervezett változásokat, szüksége van egy olyan kormány támogatására, amely vele együtt, ugyanazon irányban dogozik”, mondotta az államfő az emlitett interjúban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.24)

A liberálisok megtámadták az alkotmánybiróságon a kibernetikai biztonsági törvényt

A Nemzeti Liberális Párt megtámadta az alkotmánybiróságon a kibernetikai biztonsági törvényt. Az észrevételt 69 liberális képviselő irta alá, akik úgy vélik, hogy az emlitett szabályozó rendelkezés megszegi az állampolgárok alapvető jogait. Ludovic Orban liberális alelnök szerint az új törvény lehetőséget teremt a román hirszerző szolgálatoknak és az állam más intézményeinek, hogy „bele tenyereljenek az állampolgárok életébe”. A szenátus védelmi bizottsága a múlt héten kihangsúlyozta, hogy a törvény nem a fizikai személyekhez szól és el kell fogadni, hogy Románia megvédje magát a kibernetikai fenyegetésektől. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.24)

Belügyi intézkedések a téli ünnepek alatt

Az ünnepek alatt, országos viszonylatban több mint 25 ezer belügyi alkalmazott örködik a közrend és nyugalom felett. Az országhatáron három ezer rendőr segiti a forgalom akadálymentesebb lebonyolitását, mivel számos, külföldön dolgozó román állampolgár hazatér és itthon tölti az év végi ünnepeket. Gabriel Oprea belügyminiszter egyben fokozottab ellenörzést rendelt el az élelmiszerek tárolása és szállitása szempontjából is, illetve a pirotechnikai cikkek forgalmazásának és használatának a felügyeletét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.24)

Andrei Demeny