2024. február 6.

Ma van a biztonságosabb internet nemzetközi napja

Az eseményt világszerte mintegy kétszáz országban tartják számon, miközben egyre többen válnak online átverések áldozatává. Újabban a kiberbűnözők illegálisan mesterséges intelligenciát is használnak arra, hogy valódi közszereplők avatárjait hozzák létre. Ezek a deepfake nevű hamis videók olyan jól kidolgozottak, hogy sok embert megtévesztenek.
A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Roman Muşat további részletekről számolt be:
Hazánkban éppen tegnap figyelmeztetett a Nemzeti Bank (BNR) arra, hogy az utóbbi időben több platformon és közösségi hálózaton is megjelentek a Román Nemzeti Bank elnökét érintő deepfake posztok. Ezek olyan videók, amelyek Mugur Isărescu képét és hangját csalárd módon használják fel arra, hogy meggyőzzék a lakosságot, hogy pénzügyi befektetéseket eszközöljön egy nem létező platformon. A BNR hangsúlyozza, hogy az intézmény nem tesz befektetési ajánlásokat és javaslatokat. A Pénzügyi Felügyelet arról is beszámolt, hogy olyan személyek, akik azt állítják, hogy a Pénzügyi Felügyeletet képviselik, telefonon keresztül javasolnak pénzátutalásokkal járó befektetéseket. A hatóság arra figyelmezteti az állampolgárokat, hogy semmiképpen ne kövessék ezeket a felkéréseket. A legfrissebb adatok szerint romániai felhasználókat naponta mintegy huszonötezer kibertámadás ér. A legbiztonságosabb védekezési mód az, ha nem lépünk be ismeretlen forrásból származó linkekre, nem töltjük ki személyes vagy banki adatainkat illetéktelen platformokon, és nem kattintunk a közösségi médiában közzétett, különböző azonnali jelentős nyereséget ígérő posztokra. Ma, az internetbiztonság nemzetközi napja alkalmából a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság, a Román Rendőrség és a Román Bankszövetség „Online biztonsági klub” néven új digitális oktatási versenyt szervez a gyermekek és fiatalok számára a bukaresti Park Lake bevásárlóközpontban. A tanórák végén a fiatalok kipróbálják, hogyan tudnak helyesen reagálni az internetes fenyegetésekre, és éberségükért és ügyességükért jutalmat kapnak – mondta Maria-Manuela Catrina, a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettese a Radio Romania Actualiăți „Éjszakai szolgálat” című műsorába meghívottként.(Radio România Actualităţi)

Az egészségügyi szakszervezetek tegnap ígéretet kaptak a kormánytól az átlagosan 15 százalékos béremelésre

Ez az év eleje óta a költségvetési dolgozókra már alkalmazott 5 százalékos indexáláson felül a szakszervezetek által követelt 20 százalékos emelést jelentené. A miniszterelnökkel folytatott tegnapi tárgyalásokat követően a Sanitas Szövetség vezetői elmondták, hogy a fizetéseket két lépcsőben, márciusban és júniusban emelik, de még nem világos, hogy az összegek hogyan oszlanak meg az alkalmazottak kategóriái szerint. Azt is bejelentették, hogy folytatódnak a tárgyalások a hatóságokkal. Az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség képviselői azonban nem voltak elégedettek az ajánlattal, mert – magyarázta Viorel Rotilă – az emelés csak az alapfizetést érintené, így az alkalmazottak jövedelme, amely a prémiumokat is tartalmazza, kevesebb mint 14%-kal nőne. Elmondta, hogy a tiltakozó akciókat folytatni fogják. (Radio România Actualităţi)

Újabb földrengés volt Havasalföldön

Közepes erejű, 4,2-es erősségű földrengés történt tegnap este 23 óra 50 perckor Muntenia térségében, Ialomița településen – közölte az Országos Földfizikai Intézet. A földrengés 15 km mélységben, Slobozia, Buzău, Bukarest és Ploiești városok közelében történt. (Radio România Actualităţi)

Alfred Simonis: Romániát nem fenyegeti a háború veszélye

A képviselőház ideiglenes elnöke, Alfred Simonis ma azt mondta, hogy jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy Románia háborúba keveredjen, de ez nem jelenti azt, hogy az országnak ne kellene felkészülnie bármilyen forgatókönyvre. Simonist arról kérdezték, hogy jelenleg szükség van-e egy újabb önkéntes programra a román hadsereg számára, és azt mondta, hogy sem a képviselőházban, sem a szenátusban nincs törvénytervezet Románia háborús felkészültségéről, de szerinte, a védelmi bizottságok képviselői és szenátorai találkozni fognak a Honvédelmi Minisztérium képviselőivel. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin