2023. július 12.

A romániai diákok hat érmet nyertek a Japánban megrendezett nemzetközi matematikai olimpián

Ezzel hazánk csapata az európai országok között az első, a nemzetek szerinti rangsorban pedig a negyedik helyen végzett – közölte az oktatási minisztérium. Öt aranyéremmel, egy ezüstéremmel és összesen 208 ponttal Románia az elmúlt 24 év legjobb helyezését érte el, amelyet csak Kína, az Egyesült Államok és Dél-Korea előzött meg. Az aranyérmet David Anghel, Andrei Moldovan, Robert Dragomirescu és Pavel Ciurea diákok nyerték a bukaresti Nemzetközi Informatikai Középiskola (Liceul International de Informatica), valamint Andrei Chiriță a bukaresti „Tudor Vianu” Országos Kollégium (Colegiul National Tudor Vianu) diákjai. Az ezüstérmet Radu Lecoiu nyerte, szintén a bukaresti Liceul International de Informatica tanszékről. (Radio România Actualităţi)

Ismét fizetős lesz a Feteşti-i híd, amelyik a Bukarest – Konstanca autópálya része

Július 14-től, péntektől, több mint egy héttel a forgalomkorlátozások feloldása után újra bevezetik a Fetești hídvámot az úgynevezett Napsugár autópályán. A hídvámot június 1-jén függesztették fel, mert a Duna Borcea-ága feletti híd javítási munkálatai a nyári szezonra is áthúzódtak, ami hatalmas sorok kialakulásához vezetett. (Radio România Actualităţi)

Schengenért fog úszni Avram Iancu

A petrozsényi úszó és könyvtáros tervei szerint vasárnap indul el, hogy Rajna teljes hosszát leússza. Ez egy 35 napos vállalkozás lesz, amellyel a sportoló saját eszközeivel kívánja támogatni Románia schengeni csatlakozását. Avram Iancu búvárruha és egyéb segédeszközök nélkül ússza végig a folyó 1032 kilométeres szakaszát, ahogyan tette azt akkor is, amikor a világon elsőként egyedül karerőből átúszta a Dunát. A rajtpisztoly a Rajna átúszására vasárnap 10:00 órakor dördül el a konstanzi régi hídnál, mindazok jelenlétében, akik részt kívánnak venni az eseményen. Az úszók haladását egy modern video-kapcsolatot biztosító, úgynevezett livetracker-rendszeren követik majd. „Ahogyan a folyók határokon és kontinenseken átívelnek, határok nélkül, úgy szeretném, ha románok milliói szabadon áramolnának az Északi-tengerből a Fekete-tengerbe” – mondta Avram Iancu úszó. (Radio România Actualităţi)

Elena Udrea és Ioana Basescu az elévülés miatt megússza az ítélethozatalt Traian Basescu 2009-es elnökválasztási kampányfinanszírozási ügyében.

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék kedden elrendelte a per befejezését abban az ügyben, amelyben a volt miniszter nyolc év börtönt kapott vesztegetésre és pénzmosásra való felbujtásért, a volt elnök lánya pedig öt év börtönt sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtásért. A DNA szerint 2009-ben az elnökválasztási kampány keretében korrupcióból, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzt gyűjtöttek össze, amelyet aztán a választási kampányban nyújtott szolgáltatások kifizetésére használtak fel. (Radio România Actualităţi)

Közel 32 ezren jelentkeztek a tanári kinevezésekért meghirdetett vizsgákra

Az egyetem előtti képzésben közel 32 000 jelentkező regisztrált a meghirdetett több mint 6800 álláshelyre. Az írásbeli vizsgát holnap tartják országszerte több mint száz vizsgaközpontban – közölte az oktatási minisztérium. Az első eredményeket július 18-án függesztik ki az iskolai tanfelügyelőségek irodáiban, fellebbezni pedig másnap déli 12 óráig lehet. A végleges eredményeket július 26-án teszik közzé. A határozatlan időre történő felvételhez az írásbeli vizsgán legalább 7-es, a helyettesítéshez pedig 5-ös osztályzatot kell elérni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin