2019. augusztus 14

Ma megkezdik a Számotráki szigetén rekedt turisták kimentését

A görög szigeten veszteglő embereket két összekapcsolt bárka segítségével szállítják át a szárazföldre. A vízi jármű 600 személy és 75 személygépkocsi befogadására alkalmas és naponta több fuvart is megtehet. A Számotráki szigete és a szárazföld között közlekedő komp egy héttel ezelőtt elromlott és több mint 1000 turista – közöttük sok román állampolgár is – a szigeten rekedt. A helyzetet súlyosbította, hogy a szigeten valamennyi szállodai férőhely foglalt. (Rador Hírügynökség)

2020 január 1-től tíz százalékkal csökkenhet a mobiltelefon beszélgetés ára

Ezt az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) javasolja. Az erről szóló közleményben az intézmény arra hivatkozik, hogy az európai törvénykezés előírja, miszerint 2020 végéig az egységes piac szolgáltatói kötelesek azonos díjszabást alkalmazni a mobil és a vezetékes telefonhasználatért. A közel 10 százalékos árcsökkentés egy átmeneti rendelkezés lesz mindaddig, amíg kialakítják az egységes európai díjszabást. Az intézkedésről szóló jogszabályt az ANCOM közvitára bocsátotta, az érdekeltek szeptember 11-ig nyújthatnak be módosító javaslataikat, illetve tehetik meg észrevételeiket. (Radio România Actualităţi)

A Radio România Actualităţi meghirdeti a „Romániának lendületet adó emberek – az elnökjelöltek bemutatkoznak” elnevezésű médiaprogramját

A közszolgálati rádió főcsatornája e projekt keretében a rádió mikrofonja elé hívja mindazokat, akik megpályázzák a legmagasabb közjogi méltóságot. A „Romániának lendületet adó emberek – az elnökjelöltek bemutatkoznak” című műsor készítője Ruxandra Săraru, aki még a választási kampány hivatalos megkezdése előtt lehetőséget kíván adni a jelölteknek a bemutatkozásra, arra, hogy vázolják elképzeléseiket, politikai szándékaikat. A műsor tegnap esti meghívottja, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Egyesület (USR) és a PLUSZ nevű politikai alakulat szövetségének közös elnökjelöltje volt. A sorozat heti rendszerességgel, minden kedden 21,05 órakor jelentkezik a Radio România Actualităţi hullámhosszán. (Rador Hírügynökség)

Mától vasárnapig pótvonatok indulnak a fővárosból a tengerpartra

A romániai vasúti társaság (CFR) a Mária-nap kapcsán elrendelt minivakációra való tekintettel döntött így, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban megnő az utazóközönség érdeklődése a Bukarest – Konstanca között közlekedő járatok iránt. A nyári időszakban a CFR maximális kapacitással dolgozik, országszerte napi 1000 vonatot indít. (Radio România Actualităţi)

Ma forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosi Nemzeti Aréna környékén

Az intézkedésre azért kerül sor, mert a stadionban fog fellépni a Metallica rock-együttes. Déli 12 órától léphetnek érvénybe az első intézkedések, amelyekről bővebb tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a Közúti Rendőrség honlapján. A rendőrség azt ajánlja a gépkocsi-vezetőknek, hogy használják a tömegközlekedési eszközöket annak érdekében, hogy elkerüljék a forgalmi dugókat. A Fővárosi Csendőrség bejelentette, hogy biztosítani fogja a rendet a koncert idején. A Metallica korábban már három alkalommal is koncertezett Romániában. A mai előadásra minden jegy elkelt. A legolcsóbb jegyeket 235 lejért, a legdrágábbakat 9,950 lejért lehetett megvásárolni. (Radio România Actualităţi)

A Gheorghe Dincă háza mellett talált emberi csontok nem Alexandra Măceşanu földi maradványai

Mint ismeretes, Gheorghe Dincă-t a hatóságok azzal vádolják, hogy legalább két fiatalkorú lányt elrabolt és meggyilkolt. A gyanúsított caracali háza melletti erdőben a nyomozók egy 15-19 éves lány maradványaira találtak, amelyek azonban nem a július végén elrabolt Alexandra Măceşanuéi. A Szervezett Bűnözás és Terrorizmus elleni Ügyosztály (DIICOT) mindezt ma közölte a sajtóval, az Országos Kórbonctani Intézet (INML) jelentésére hivatkozva. A fiatal lány csontmaradványait augusztus 5-én találták meg Gheorghe Dincă útmutatásai alapján, s ezekről a gyanúsított azt állítja, hogy az áprilisban elrabolt, 18 éves Luiza Melencu földi maradványai. A nyomozás folytatódik Dincă házánál, ahová rövidesen megérkezik, az Állami Építkezésügyi Felügyelőség használatában lévő szkenner. Ennek segítségével feltárhatóak lennének azok a bizonyítékként felhasználható leletek, amelyek a gyanúsított udvarának lebetonozott üregeiben lehetnek. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador