2014 október 28

Traian Băsescu államfőnek nincs szándékában a Népi Mozgalom Párt vezére lenni

Traian Băsescu államfő nyomatékosan kijelentette, hogy a Népi Mozgalom Párt (PMP) kongresszusán nem pályázza meg e párt elnöki tisztségét. Nem akar más egyebet – mondotta -, mint csak segiteni a párt tagjait. „Valamennyi politikai párt hatalmas kompromisszumokat kötött”, fűzte hozzá, elismerve, hogy jó maga is néha folyamodott politikai kompromisszumhoz. „Kiindulva abból az alapelvből, hogy a politika a kompromisszum művészete, néha új pártra van szükségünk, olyanra amelynek semmi köze nincs a csúnya kiegyezéshez, mint amilyent jó magam is kénytelen voltam kötni, például, akkor, amikor Voiculescu pártját bevittem a kormányzásba”, hangsúlyozta Traian Băsescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Örizetbe vették Viorel Hrebenciucot

A korrupcióellenes ügyészek kedden örizetbe vették Viorel Hrebenciuc volt szociáldemokrata képviselőt, akit előzetes letartóztatás véget a Legfelső Itélő- és Semmitőszék elé állitanak. Hrebenciuc és Ioan Adam képviselőtársa ellen kivizsgálást inditottak az illegális erdő-visszaszolgáltatás ügyében. A nyomozati anyag szerint Hrebenciucnak közvetlen érdeke származott egy 43 ezer hektáros erdőterület visszaszolgáltatásából, amiből 12 ezer hektár a tulajdonába került volna. Ugyanebben az ügyben a múlt héten letartóztatták Hrebenciuc fiát, Andreit, és Gheorghe Paltin Sturdzát is, aki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint kedvezményezettje volt a törvénytelenségeknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Románia és Bulgária a Dunán átivelő két új hídat épít

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Nikolina Angelkova bolgár szállitásügyi miniszter kedden, a Victoria palotában memorandumot irt alá a Dunán átívelő két új hid megepitésére, pontosabban Turnu Măgurele – Nicopole és Călăraşi – Silistra között. A jövő héten munkacsoportot hoznak létre a műszaki-gazdasági részletek összeallitására, valamint a finanszirozási források azonositására, közölték a hivatalosságok. “Nagy megtiszteltetésnek tettem eleget ma, amikor aláirtam Románia déli és Bulgária északi része szempontjából nagyon fontos dokumentumot, mely értelmében a két ország kormánya vállalja két új dunai híd megépitését. Az utóbbi két évben többször találkoztunk a Duna menti és a Dunán átvezető közös infrastruktúrális projektek kijelöléséért és végül is e két hid megépitése mellett döntöttünk”, mondotta Liviu Dragnea. A memorandum aláirásán jelen volt Victor Ponta kormányfő is, aki méltatta a határonátivelő közös infrastrukturális terv kivitelezését és a két ország közötti példamutató együttműködést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

November második felétől igényelhető az influenza elleni védőoltás

November második felében megkezdődik az influenza elleni védőoltás kamánya, közölte a román rádióval Oana Grigore egyészségügyi kommunikációs igazgató, hozzáfűzve, hogy a szaktárca 500 ezer adag szezonális influenza elleni vakcinát vásárolt, amelyeket az emlitett időpontig átadnak a családi orvosok rendelőinek. A védőoltás a 65 éves kor felettieken kívül a krónikus tüdő-, szív- és vesebetegeknek, immunkárosodásban, cukorbajban szenvedőknek ajánlott. Javasolt még az oltás azoknak, akiknek munkája közérdekű: pedagógusoknak, közlekedésben, egészségügyben, hivatalokban, kereskedelemben dolgozóknak, vagy akik munkájuk miatt zárt helyen, sok emberrel foglalkoznak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Az információs technológia piac két nemzetközi konszerne Romániába tervez befektetni

Az információs technológia piac két nemzetközi konszerne jövőben Romániába invesztiál és ezáltal 4.500 munkahelyet teremt, közölte kedden Răzvan Cotovelea az informacionális társadalomért felelős tárca nélküli minister. Mint hozzáfűzte, a két vállalat megelégedéssel nyugtázta a romániai adópolitkát és a munkaerő minőségét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

A szenátus jogi bizottsága elhalasztotta az Ecaterina Andronescu és Şerban Mihăilescu elleni vizsgálatok megkezdésének jóváhagyását

A szenátus jogi bizottsága a november 2-i elnökválasztások utánra halasztotta a Microsoft ügyben korrupcióval vádolt Ecaterina Andronescu volt tanügyminiszter és Şerban Mihăilescu, a kormány főtitkárságának volt vezetője elleni eljárások megkezdésének jóváhagyását. A demokrata-liberális Alin Tise, bizottsági tag szerint a döntést ismét elhalasztották, mivel a szenátorok további adatokat kértek az Országos Korrupcióellenes Ügyészségtől, az IT-licencek beszerzése ügyében. A meghallgatások után Ecaterina Andronescu ártatlannak mondta magát, kijelentve, hogy a DNA jelentése nem tartalmaz semmilyen, vele kapcsolatos adatot. Mint ismeretes, az ügyben összesen kilenc volt miniszter érintett, egykori oktatási, távközlési és pénzügyi tárcavezetők, akik a gyanú szerint jelentős, több tízmillió euróra rúgó megvesztegetést kaptak a Microsoft cégtől annak érdekében, hogy a cég számára előnyös szerződések szülessenek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)/ademeny