2014, november 5

Az Alkotmánybíróság szerint rendben zajlott az elnökválasztás első fordulója.

Az Alkotmánybíróság szerdán elutasította mind a 12 óvást, amelyben az elnökválasztások első fordulójának eltörlését kérték, azt kifogásolva, ahogy a külföldi választókörzetekben szabálytalanságok történtek. Hivatalos források azt nyilatkozták, hogy az óvást benyújtók között van pl. a jelöltként is induló Gheorghe Funar. Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy a törvény értelmében csak a választásokon induló személyek vagy azok a pártok tehetnek le óvást, aki jelöltet állítottak, de ennek ellenére minden hozzájuk befutó panaszt megvizsgálnak majd. Augustin Zegrean hozzátette, hogy a panaszok többsége az interneten érkezett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Emelik az orvosok, asszisztensek és szociális munkások bérét

Január 1-től nő mintegy 300 ezer orvos, asszisztens és szociális munkás bére. A kormány eheti ülésén döntött a fizetésemelésről, amelyről korábban hosszas tárgyalásokat folytatott az egészségügyben dolgozók érdekeit védő szakszervezetekkel. A minimálbérrel alkalmazott személyek a jövő évben két részletben összesen 150 lejes béremelést kapnak. A többi dolgozónak január 1-től 100 lejjel növekszik a bruttó alapbére. A szakszervezetek nagyszabású tüntetést helyeztek kilátásba, ha a kormány nem teljesíti kérésüket. A román orvosi kamara vezetői elégedettek a kabinet döntésével, de további lépéseket várnak, így például a magánpraxisból származó jövedelem szabályozását, ami tovább növelheti az orvosok jövedelmét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

A román gazdaság kikerült a recesszióból

Az Európai Bizottság (EB) őszi előrejelzése szerint a román gazdaság kikerült a recesszióból, miután a bruttó belső termék (GDP) 1%-al növekedett a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az EB becslése szerint a román gazdaság az ultolsó negyedévben további 1,6%-ig terjedő növekedést könyvelhet el. Úgyszintén, 2014 júlis és szeptember közötti időszakban a gazdasági növekedés 1,1%-os volt. A GDP alakulásáról a harmadik negyedévben az Országos Statisztikai Hivatal első hivatalos adatokat november 14-én hozza nyilvánosságra. Mi több, az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2015-ben is tovább növekszik a GDP, mégha kisebb, 0,5%-os emelkedésről is lesz szó mindegyik negyedévben. Victor Ponta miniszterelnök épp kedden jelentette be, hogy legalábbis az utóbbi 25 évben először történik meg, hogy az első tiz hónap után, azaz október 31-ig, a költségvetés többlettel zárult. Ami azt jelenti, hogy a jövedelem 176 miliárd lejnek, mig a kiadások 175,6 miliárd lejnek felelnek meg.”Ilyern körülmények között a jövő évben valószinüleg nem kell növelni a dijakot, illetve csökkenteni a kiadásokat”, mondotta Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Klaus Johannis a nyilvános vitát a temesvári Nyugati Egyetemen akarja megszervezni

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Klaus Johannis szerdán az ország déli megyéinek képviselőivel találkozott, hogy megbeszéljék a tennivalókat az elnökválasztás második fordulójának távlatában. Johannis szerint a szövetség vezetőinek jobban részt kell venniük a választási kampányban a második fordulóra való felkészülés érdekében, főleg azon megyékben, ahol gyenge eredményeket értek el a választások első fordulójában. Johannis egyetért azzal, hogy „összemérje erejét” Victor Ponta ellenjelöltjével, de – véleménye szerint – erre a temesvári Nyugati Egyetemen kell sorra kerülnie, annál is inkább, hogy nemsokára az 1989-es forradalom 25. évfordulójára emlékezünk. Arra a kérdésre, hogy miért nem vállalja a nyilvános, televiziós vitát, Klaus Johannis megjegyzete, hogy e vitát olyan helyen kell tartani, ahol az egész média egyenlő módon részt vehet és ahol egyik jelölt sem részesülhet „semmilyen illegális előnybe”. Johannis csütörtökön az ACL Kolozs megyei szervezetének képviselőivel találkozik az elnökválasztás első fordulóján elért edermények megvitatásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

George Maior: „Nem tanusitok érdeklődést bizonyos szakmai szerepvállalás iránt”

George Maior, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) igazgatója sajtóközleményében kihangsúlyozta, hogy nem óhajt nyilatkozni azzal a hireszteléssel kapcsolatosan, hogy esetleg jómaga lenne az új kormányfő. Ugyanakkor a SRI leszögezte: „Ismételten megerősitjük, hogy a Román Hirszerző Szolgálat fő célkitűzése a politikai semlegesség és egyenlő távolság elvének tiszteletben tartása. Ilyen összefűggésben nyomatékosan kijelentjük, hogy a SRI vezetősége elkerül minden, választási jellegű disputában való részvételt saját küldetésének és a román állampolgárok körében elnyert hirnevének megvédése érdekében”. Mint ismeretes, Victor Ponta miniszterelnök, a PSD-UNPR-PC elnökjelöltje kedden három esélyes személy nevét emlitette meg az új miniszterelnöki tisztég betöltésére és ezek között szerepelt George Maior SRI-igazgató neve is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)