2023.augusztus 11.

Ma kezdődik a nagyszebeni Gaudeamus könyvvásár

A közszolgálati rádió által szervezett kulturális eseményre a város főterén, az úgynevezett nagypiacon kerül sor. Mintegy negyven kiadó gazdag kínálattal, kedvezményekkel és meglepetésekkel várja a látogatókat. A vásár minden korosztály számára vonzó, érdekes olvasmányokat kínál. A részletekről George Nedea az Antena Sibiului (Nagyszebeni Antenna) riportere számolt be a közszolgálati rádióban:

Riporter: Ezer utazás az olvasás lenyűgöző világába várja a Mária-napi miniszünidő alatt Nagyszebenben tartózkodókat, akiknek lehetőségük lesz ellátogatni a Gaudeamus Könyvvásárára, amely mától augusztus 15-ig tart a város Főterén. A vásár hivatalos megnyitójára 15:00 órakor kerül sor, de a közönség mind az öt napon 10:00 órától este 21:00 óráig látogathatja a 40 résztvevő kiadó standjait. A kiállítók a klasszikus olvasmányok mellett játékokat, zenét és oktatási anyagokat ígérnek. A hétvégén kilenc kiadói rendezvényt tartanak, köztük az új kiadványokat ismertető előadásokat és könyvbemutatókat. Az irodalmi ünnep végén a legjobb alkotásokat díjakkal jutalmazzák. A vásár tiszteletbeli elnöke idén Radu Vancu, ismert nagyszebeni író, a helyi és országos kulturális élet aktív személyisége. (Radio România Actualităţi)

Csökkent az infláció

A pénzromlás a múlt hónapban 9,4%-ra csökkent a júniusi 10,3%-ról. Ezen belül az élelmiszerek 16%-kal, a fogyasztási cikkek négy százalékkal, a szolgáltatások árai pedig közel 12%-kal emelkedtek – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet. Az éves inflációs ráta 4,4%, míg a fogyasztói árak változásának átlagos mértéke az elmúlt 12 hónapban az előző 12 hónaphoz képest 13,7%-os volt. A Román Nemzeti Bank 7,1%-ról 7,5%-ra javította az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, 2024 végére pedig 4,4%-ra – derült ki a Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója által két nappal ezelőtt ismertetett adatokból. (Radio România Actualităţi)

A kormány egyeztetni akar a szakszervezetekkel a takarékossági intézkedésekről

Marcel Boloş pénzügyminiszter arról biztosította a tervezett költségvetési megszorító intézkedések ellen ma tiltakozó alkalmazottakat, hogy minden, a kormányzati apparátust érintő döntést konzultáció előz meg, és hogy minden elfogadott intézkedést koalíciós szinten hoznak meg. Marcel Boloş azt is elmondta, hogy a másik sürgős feladat a bérezési elvek diszkriminációmentes alkalmazására irányuló lépések megtétele. A pénzügyminisztérium alkalmazottai Bukarestben és országszerte tegnap délután spontán módon beszüntették a munkát, és a felelős miniszter lemondását követelték, elégedetlenek a költségvetési megszorításokat előíró rendelettervezettel. Szerintük a törvénytervezet az alkalmazottak jövedelmének csökkentéséhez és létszámhiányhoz vezet. (Radio România Actualităţi)

Még egy hétig szünetel a melegvíz-szolgáltatás Bukarest két kerületében

A főváros 2-es és 3-as kerületei még egy hétig melegvíz nélkül maradnak. A csövek cseréjével megbízott cég ma bejelentette, hogy a munkálatok befejezésének új határideje augusztus 20-a. A vállalat képviselői szerint a határidő meghosszabbítását többek között a fűtési rendszer nagyfokú leromlása tette szükségessé. (Radio România Actualităţi)

Ítélet született a Hexi Pharma-ügyben

A Hexi Pharma volt igazgatóját, Miron Panaitescut adócsalás miatt öt év és egy hónap börtönbüntetésre ítélték, Erdei Attila – aki szintén a cég vezetőségének tagja volt – viszont megúszta a börtönbüntetést, mert az ügye elévült. A cég 400 ezer lejes büntetőbüntetést kapott. A Hexi Pharma cégnél még három telket, gépeket és 15 autót foglaltak le, hogy a 2 millió euróra becsült kárt behajtsák. A bukaresti bíróság nem jogerős döntése néhány hónappal azután született, hogy a bírák elrendelték a biocid-alapú fertőtlenítő szereket gyártó cég csalási perének befejezését – számolt be az esetről Diana Surdu, a közszolgálati rádió riportere. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin