Care este aportul caloric al unui pahar de alcool ?

Un shot de whisky conţine tot atâtea calorii precum o banană, iar trei pahare de vin roşu reprezintă echivalentul caloric al unui burger. În cazul în care aceste concluzii par surprinzătoare, despre aportul de calorii din băuturile alcoolice se vorbeşte prea puţin! Pentru a lupta împotriva excesului de greutate în rândul populaţiei, experţi în domeniul sănătăţii publice au solicitat producătorilor de băuturi alcoolice, etichete care să indice aportul de energie pentru fiecare tip de băutură.

Dacă suntem obişnuiţi cu mesaje despre pericolele alcoolului pentru sănătate, mai puţin se ştie despre impactul asupra creşterii în greutate. În timp ce problema etichetării nutriţionale se află în centrul dezbaterilor, o echipă de oameni de ştiinţă britanici arată cu degetul înspre informaţiile false despre aportul de calorii din alcool!

Conform Royal Society for Public Health, băuturile alcoolice reprezintă aproximativ 10% din aportul caloric la adulţi. Când facem paralele între paharele pline cu diferite băuturi alcoolice şi alimente comune din dieta noastră, ne dăm seama de conţinutul caloric al acestora. Astfel un burger este echivalentul a trei pahare de vin roşu, circa 255 kcal, când bem un shot de whisky este ca şi cum mâncăm o banană care conţine circa 100 kcal, şi o jumătate de bere, deci 25 cl, reprezintă echivalentul unui baton de ciocolată cu lapte! Cele mai bogate băuturi alcoolice în calorii sunt cocktail-urile, aproximativ 400 kcal pentru un pahar, exemplul pina colada, care conţine ,,doar’’ 600 kcal. Prin comparaţie, cocteilul preferat al Agentului 007,vodca-martini conţine aproximativ 300 kcal , excluzând măslinele.

 

Etichetarea băuturilor alcoolice pentru a lupta împotriva obezităţii

Potrivit acestor date, necunoaşterea aportului caloric din băuturi este unul dintre motivele care duc la obezitate. Chiar dacă ştim să limitam consumul de zahăr şi grăsimi când suntem atenţi la dieta noastră sau dorim să pierdem în greutate, limitarea consumul de alcool nu este încă un reflex pentru cei mai mulţi dintre noi. Cu toate acestea, când ştim că 1 gram de alcool pur conţine 7 calorii, probabil că ar trebui să începem cu acest fapt atunci când vrem să pierdem puţin în greutate. Shirley Cramer, cercetător la Royal Society for Public Health consideră că această măsură ar putea „contribui la lupta împotriva excesului de greutate şi, de asemenea, pentru reducerea consumului de alcool”, a declarat ea pentru BBC.

Conform studiilor 9 din 10 adulţi, evaluau greşit aportul caloric al unei halbe de bere, aceştia au spus că dacă numărul caloriilor ar fi inscripţionate pe eticheta sticlei ar consuma mai multa atenţie alcool. Explicaţia constă în faptul că la sfârşitul nopţilor udate din belşug cu alcool, numărul de calorii consumate depăşeşte de departe nevoile de zi cu zi şi, surplusul este stocat în corpul nostru.

Amintiţi-vă întodeauna că abuzul de alcool este periculos pentru sănătate. Consumaţi cu moderaţie!

 Iuliana Gheorghe
Traducere din www.marieclaire.fr