2015. február 19

Klaus Iohannis államfő megtekintette a Bukarest melletti Măgurele atomfizikai kutatóintézetet

Klaus Iohanni államfő csütörtökön megtekintette a Bukarest melletti Măgurele atomfizikai kutatóintézetet, ahol a szakemberek a térség legnagyobb projektjén dolgoznak, az ELI-ként (Extreme Light Infrastructure) emlegetett csúcslézer-berendezés létrehozásán, amelynek, a tervek szerint, 2018-ra kell elkészülnie. Klaus Iohannis elnök megjegyezte, hogy már nagyon sok román kutató hazatért, hogy e projekten dolgozhasson.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.19)

Klaus Iohannis a PNL egyik alelnökét jelölte a Román Hirszerző Szolgálat élére

Klaus Iohannis államfő Eduard Hellvig európai parlamenti képviselőt, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnökét jelölte Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe.A 40 éves, erdélyi születésű Hellvig 1997-ben szerzett oklevelet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közigazgatási és politológia karán, 2006-ban pedig a George C. Marshall Biztonságpolitika Tudományok Európai Központjában. Eduard Hellvig akkor kerülhet a SRI élére, ha a két ház együttes ülésén a többség megszavazza kinevezését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.19)

Victor Ponta miniszterelnök az arab országok bukaresti nagyköveteivel találkozott

Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön az arab országok – köztük Marokkó, Egyiptom, Irak, Jordánia , az Egyesült Arab Emirségek, Kuvait, Qatar és Szudán – bukaresti nagyköveteivel és diplomáciai képviseleteik vezetőivel találkozott. A Facebook közösségi hálón közölt üzenetében a miniszterelnök kihangsúlyozza, hogy nyilt és tartalmas megbeszélésre került sor, amely a sújt a gazdaségi kapcsolatok fejlesztésére és a politikai dialógus elmélyitésére helyezte. Az arab országok érdeklődést tanusitanak a román egyetemi rendszer iránt, mutatott rá Victor Ponta, hozzáfűzve, hogy a román illetékes szervek a jövőben különböző eseményeket szerveznek, melynek keretében bemutatják a romániai üzleti lehetőségeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.19)

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke Izraelbe látogat, a Knesszet meghivására

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke csütörtökön megkezdte izraeli hivatalos látogatását, amelyre a jeruzsálemi parlament elnökének meghivása nyomán került sor.A hivatalos megbeszélések és egy parlamenti együttműködési memorandum aláirása után Valeriu Zgonea kifejtette: Izrael jelentős ország Románia számára.”Az együttműködési memorandum aláirása újabb lendületet tulajdonit a két parlament kapcsolatainak fejlesztésére, mely hozzájárul a Románia és Israel által ápolt baráti viszony megerősitéséhez is”, hangsúlyozta a képviselőház elnöke. Valeriu Zgonea izraeli látogatásának programjában szerepel Reuven Rivlin államelnök jeruzsálemi hivatalos rezidenciáján sorra kerülő fogadás is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.19)

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása hozzájárulna Európa terrorizmusellenes küzdelmének erősitéséhez

Romániának és Bulgáriának a schengeni övezethez való csatlakozása erősítené az Európai Unió terrorizmusellenes küzdelmét, jelentette ki Bogdan Aurescu román külügyminiszter. Bogdan Aurescu csütörtökön, Bukarestben Daniel Mitov bolgár kollégájával megvitatta, miként tudják közösen elősegíteni a két ország csaknem négy éve késlekedő schengeni csatlakozását, amely továbbra is kiemelt cél mindkét fél számára. Romániának és Bulgáriának 2011 tavaszán kellett volna belépnie a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, de ezt elhalasztották, miután több EU-tagállam kifogást emelt amiatt, hogy a két országban még igen elterjedt a korrupció. A román külügyminiszter szerint az EU terrorizmusellenes harcát azért erősítené a két ország felvétele, mert Brüsszel szélesebb körű adatbázishoz férhetne hozzá. Daniel Mitov bolgár külügyminiszter kijelentette: a Schengen-tagságot el kell választani az igazságszolgáltatás figyelemmel kísérésétől, amit Brüsszel 2007 óta, a két ország uniós csatlakozása óta végez Románia és Bulgária esetében. „Mindkét állam teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket, ezt tudja valamennyi partnerünk az EU-ban, így továbbra is kitartunk a cél mellett”, hangsúlyozta a bolgár külügyminiszter. A felek ugyanakkor megállapodtak abban, hogy szakértői szinten megbeszéléseket kezdenek a két ország tengeri övezeteinek elhatárolása kapcsán felmerült nézeteltérések tisztázására. A konkluziókat a tavaszra tervezett román-bolgár együttes kormányülésen ismertetik. A két miniszter a Fekete-tengeri szinergiáról is beszélt, amely egy régebbi projekt, melynek célja az együttműködés fejlesztése a Fekete-tenger térségén belül, valamint a régió és az EU között. Úgyszintén, Románia és Bulgária közreműködni óhajt a NATO integrációs egységén belül, román tisztek Bulgáriába, illetve bolgár tisztek Romániába való küldése révén, fűzte hozzá Bogdan Aurescu román külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Energiafüggetelenség szempontjából Románia a harmadik helyen szerepel Európában

Energiafüggetelenség szempontjából Románia a harmadik helyen szerepel Európában, de amikor a rendszer hatékonysága kerül szóba, már az utolsó helyekre szorul, vélekedtek a Diplomat Media Group által szervezett bukaresti fórum részvevői. Románia nem áll a legjobban a központositott fűtőrendszerek teljesitménye szempontjából sem. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság képviselői kihangsúlyozták, hogy az országos energiaügyi stratégia kidolgozása előtt, a téves döntések elkerülése érdekében, a kormánynak ismernie kell valamennyi municipium energiaszükségletét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Andrei Demeny