EBU atenţionează că are de recuperat datorii de la TVR

Dezastrul de la TVR depăşeşte graniţele României. European Broadcasting Union, organizaţia televiziunilor publice din Europa, a trimis o scrisoare deschisă guvernului şi parlamentului prin care cere ca TVR să nu intre în insolvenţă pentru că are de recuperat 37 de milioane de euro de la această instituţie.

Reporter: Datoriile Televiziunii Române de stat stârnesc îngrijorare în Europa. TVR are de dat zeci de milioane de euro către furnizori de programe din afara graniţelor, iar acum se cere plata acestora.

Corespondent: Neplata drepturilor de televizare pentru evenimente sportive importante, precum jocurile olimpice sau campionate mondiale a adus TVR în situaţiz de a fi datoare cu 37 de milioane de euro către EBU.

Reporter: Oficialii EBU au transmis guvernului şi parlamentului o scrisoare în care cer autorităţilor să nu lase TVR să intre în insolvenţă pentru a-şi rezolva problemele financiare, pentru că o astfel de situaţie ar putea avea repecusiuni grave în toată Europa.

Corespondent: Oficialii EBU dau vina pe imixtiunea politicului pentru situaţia dezastruoasă a TVR. Nici un şef nu a fost lăsat să-şi ducă mandatul până la capăt, susţin oficialii EBU.

Reporter: În mediul politic situaţia TVR este cunoscută şi toţi spun că trebuie neapărat rezolvată. Guvernul aruncă însă responsabilitatea pe parlament, iar parlamentarii pe guvern.

Gabriel Ştireanu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor: Decidentul politic trebuie să ia o măsură. Obligatoriu, pentru că în monmentul de faţă nu putem să ştergem datoriile către bugetul de stat ale TVR din cauza faptului că avem un parteneriat cu partenerii noştri europeni şi Comisa Europeană ar considera acest lucru ca fiind un ajutor de stat. Cu siguranţă, decidentul politic trebuie să ia o măsură pentru că în atare situaţie TVR sau situaţia dată a Societăţii Române de Televiziune nu mai poate continua.

B1 TV – 1 martie