2015. március 19

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Tanács ülésén

Klaus Iohannis államfő brüsszeli elutazása előtt közölte, hogy az Európai Tanács ülésen egyebek mellett megvitatják az ukrajnai helyzetet és az Európai Unió Orosz Föderációval fenntartott kapcsolatát. Iohannis ismételten megerősitette, hogy Románia támogatja az Európai Energetikai Unió létrehozását. ”Románia támogatja az Európai Bizottság által javasolt, öt tartópillére – energiabiztonság, belső energiapiac, energiahatékonyság, környezetvédelem, illetve kutatás, innováció és versenyképesség – épülő Európai Energia Unió létrehozását, amely jelentős előnyöket teremt majd az uniós tagállamoknak”, mondotta, megjegyezve: „Ugyanakkor szemelőtt kell tartani néhány prioritást, nevezetesen: a reális belső energiapiac kialakitását, a hazai energiaforrások hatékonyabb felhasználását, az energiaellátás útvonalait, az infrastruktúra fejlesztését az uniós tagállamok közötti jobb összekapcsolásért”. Mint hozzáfűzte, az Európai Tanács ülésén elemzik a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség megkötéséért folyó tárgyalások stádiumát is. Megjegyzendő, hogy e megállapodás az EU és az USA között a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozhatja létre, amitől mindkét fél új munkahelyeket és gazdasági növekedést vár. Klaus Iohannis utalt a Keleti Partnerség májusi, rigai csúcsösszejövetelére is. „Úgy véljük, hogy a májusi csúcs fontos mozzanatot jelent majd az EU és a partnerországok közötti kapcsolatok– főleg azon államok, amelyek előbbre léptek integrációstörekvéseikben és itt Moldova Köztársaságra, Ukrajnára és Grúziára gondolok – fejlesztése és konszolidálása szempontjából. Ilyen összefüggésben elemezzük az EU és az Orosz Föderáció közötti viszonyt is”, mondotta Klaus Iohannis Az államfő részt vesz az uniós tagállamok kormány- és államfőinek munkaebédjén is, mig pénteken jelen lesz az Európai Tanács második munkaülésszakán, majd ezt követően sajtóértekezletet tart. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – í3.19)

A Víz Világnapja

A Víz Világnapjának megünneplése alkalmából a környezetvédelmi minisztérium csütörtökön szakmai értekezletet szervezett, amelyen részt vett Graţiela Gavrilescu tárcavezető, a Román Vizek Országos Hatóságának képviselői, Ivan Patzaichin volt olimpiai evezős bajnok, akadémikusok és más személyiségek. A Víz Világnapjának megünneplését 1992-ben, a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Az évente megszervezendő ünnep célja, a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmének felhivása a viz kiemelten fontos szerepére életünkben, valamint arra, hogy védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet. Az Egyesült Nemzetek Nyilatkozata rámutat, hogy az utóbbi évszázadban a víz minősége és mennyisége kapcsán felmerült problémákat, egyensúlyzavarokat az ember okozta és a vízkészlet védelmezése az emberi társadalom kötelessége. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – í3.19)

A Târgu Jiu-ban éhségsztrájkoló bányászok folytatják tiltakozó akciójukat

A Tărgu Jiu-i Oltenia Energetikai Komplexum előtt éhségsztrájkoló, illetve a Tehomir bányában maradt bányászok folytatják tiltakozó akcióikat a bánya vezetősége által bejelentett elbocsátások miatt. Eközben a Gorj megyei Tehomir bánya alkalmazottjai úgy döntöttek, hogy képviselőiket Bukarestbe küldik megbeszélésekre az energiaügyi miniszterrel. Másrészt, Andrei Gerea energiaügyi miniszter Bukarestbe kérette az Oltenia Energetikai Komplexum bizottságát, amely az új kollektiv munkaszerződéseket vitatja. Adolf Mureşan, az Univers Szakszervezeti Szövetség vezetője és az Országos Szakszervezeti Tömb elnöke is jelezte részvételét a miniszterrel tartandó megbeszéléseken. A Târgu Jiu-i Oltenia Energetikai Komplexum előtt éhségsztrájkoló 34 bányász úgy döntött, hogy négy szakszervezeti vezetőt Bukarestbe küld. Dan Pârvulescu szakszervezeti elnök közölte, hogy a bukaresti minisztériumhoz az energetikai központ gépjárművével indultak, nyakukban egy-egy plakáttal, amelyen „Éhségsztrájk” üzenet olvasható. Az energiaügyi minisztériumnál tartandó tárgyalásokra behivták Laurentiu Ciurel manadzsert is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – í3. 19)

Az Országos Audiovizuális Tanács elnökének tisztségéből való felmentését kérték

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) csütörtöki ülésén hat szavazattal, egy ellenében úgy döntöttek, hogy megvonják az intézet elnökének, Laura Georgescunak nyújtott támogatást. A CNA tagjai ugyanakkor elhatározták, hogy kérvényt nyújtanak be a Parlamenthez Laura Gerogescu tisztségéből való felmentésére. Radu Călin Cristea üléselnök eljárásukat azzal indokolta, hogy Laura Georgescu a múlt héten beperelte a CNA-t a tanács működését előirányzó szabály módositásáért, illetve azzal, hogy a CNA által hozott döntések mindegyikét nem ülteti gyakorlatba és a tanács elől eltitkolja az egyes intézményekkel fenntartott kapcsolatokat, s mindez – a CNA tagjai szerint – megsérti az intézmény imázsát és megbizhatóságát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – í3.19)

Andrei Demeny – Agenţia de Presă RADOR