2018. augusztus 28

A Francia Nemzeti Csendőrség volt vezetőségi tagja és az Európai Bizottság közbiztonsági szakértője szerint a csendőrség fellépése az augusztus 10-ei zavargásokba torkollt tüntetésen helyes volt

Bernard Cavallier, a Radio România Actualităţi-nek nyilatkozva elmondta, hogy: „Nagyon alaposan tanulmányoztam a televíziós közvetítéseket, elmentem Bukarestbe, a helyszínre és kiértékeltem a csendőrség manővereit. Véleményem, tapasztalatom és az európai szabványok szerint a Román Csendőrség helyesen és összehangoltan intézkedett. Igaz ugyan, hogy volt néhány egyéni megnyilvánulás, ami felróható a csendőröknek. Összességében azonban a fellépésük nagyon korekt volt. Mindenkinek, minden szinten tudatosítania kell, hogy a rend helyreállítását szolgáló küldetések nagyon nehezek és nagyon összetettek. Véleményem szerint elfogadhatatlan a csendőrség megvádolása, mert ez egyszersmind aláássa egy olyan fontos hatóság autoritását, amelynek a feladata, hogy védje és biztosítsa a nemzet és az állam egységét. Másfelől a csendőrségnek további anyagi eszközökre van szüksége ahhoz, hogy az állomány tagjai gyakorlatozni tudjanak, modern felszerelésekre és anyagi forrásokra van szüksége ennek a hatóságnak azért, hogy közelíteni tudjon a nyugati országok színvonalához. Továbbá Románia büntető törvénykezésében szerepelniük kellene – nem tudom, hogy szerepelnek-e – olyan törvénycikkelyeknek, amelyek büntetik a rendfenntartó erők sérelmére elkövetett erőszakos cselekedeteket.”

2003 és 2007 között Bertrand Cavallier a francia csendőrség más tisztjeivel együtt részt vett a román csendőrök felkészítésében. Az elmúlt hét végén a szakértő azért látogatott Romániába, hogy szakvéleményt készítsen az augusztus 10-ei eseményeket kivizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság számára. (Rador Hírügynökség)

A Külügyminisztérium reagált Rudolph Giuliani Klaus Iohannisnak címzett levelére

A szaktárca biztosítani kívánja Románia nemzetközi partnereit, hogy a kormányban és a koalícióban megvan a szükséges politikai akarat arra, hogy garantálja a jogállam korrekt működését, az emberi jogok és szabadságjogok tiszteletben tartását azért, hogy fejlesszék a valós demokráciát és visszaszorítsák az olyan káros jelenségeket, mint a korrupció. Egyebek közt ez áll a Külügyminisztérium azon nyilatkozatában, amelyben reagált Rudolph Giuliani Klaus Iohannishoz intézett levelére.

Románia washingtoni nagykövetét, George Maiort beidézik a Külügyminisztérium központjába azért, hogy magyarázatot adjon arra a nyilatkozatára, miszerint Giuliani levele egy lobbi eredménye, amelyet olyan emberek szerveztek, akiknek érdekükben áll a bírósági kivizsgálás alatt lévő személyek védelme. (Rador Hírügynökség)

A Transgaz átveszi a Vest-Mold Transgaz moldáviai vállalatot

A többségi állami tőkével működő román gazdasági társaság a jövő héten befejezi moldáviai gázvállalat átvételét. A Gazdasági Minisztérium közleménye szerint a Transgazt is magába foglaló Eurotransgaz vállalat szakemberei Kisinyevbe mennek, ahol felleltározzák a moldáv cég vagyonát. Ezzel az adásvételi szerződéssel megnyílt a lehetőség az Ungheni – Kisinyev gázvezeték megépítésére, amelynek kiemelt fontossága lesz Moldova Köztársaság energetikai biztonságának megteremtésében. (Rador Hírügynökség)

Első alkalommal rendezik meg Brassóban a Gaudeamus Könyvvásárt

A Román Rádió által szervezett rendezvényt augusztus 29. és szeptember 2. között látogathatják az érdeklődők a várközpontban. Az ötnapos könyvvásáron a Gaudeamus rendezvényeken megszokott eseményekre i sor kerül. Könyvbemutatók, könyvtombolák és más érdekességek színesítik a programot.

A könyvvásár partnere a Brassói Polgármesteri Hivatal. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador